Vandaag is de start van de Week van de Werkstress. Het is de tweede keer dat zo’n week wordt georganiseerd. De Week van de Werkstress wordt gehouden om het onderwerp bespreekbaar te maken. Want er heerst nog veel schaamte onder mensen die uitvallen, weet initiatiefnemer en Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher. Voel jij je regelmatig emotioneel uitgeput door je baan? Of ben je al moe bij het opstaan? Lees dan snel verder. Wij leggen je graag uit hoe je dit het beste kunt aankaarten op je werk.
Asscher maakt zich al tijden grote zorgen over de oplopende werkstress in Nederland. En niet voor niets. Stress op de werkvloer is beroepsziekte nummer 1. Meer dan een miljoen mensen loopt jaarlijks het risico op een burn-out en andere werkgerelateerde psychische ziektes. Eén op de zeven werkenden kampt zelfs al met ernstige spanningsklachten, melden CBS en TNO. Prikkelbaarheid, slecht slapen en spanningshoofdpijn, bijvoorbeeld. Vooral jongeren in de leeftijd van 25 tot 35 jaar lopen een verhoogd risico om overspannen te raken.
Oorzaken
Er zijn veel omstandigheden die kunnen leiden tot werkstress. Denk bijvoorbeeld aan:
Andere oorzaken van werkstress zijn:
Benieuwd hoeveel werkstress jij eigenlijk hebt? Doe de test.
Van werkstress naar werkplezier
Een manier om af te rekenen met werkstress, is ervoor te zorgen dat je plezier beleeft aan je werk. Dat kun je doen door het in lijn te brengen met je energiegevers (of sterkmakers), je hogere doel en je persoonlijke waarden. Als je doet wat jou energie geeft, verzet je vaak ongemerkt enorme bergen werk. Terwijl als je taken doet die jou energie kosten, je maar mondjesmaat voortgang boekt, en je daar erg moe en gefrustreerd van wordt.
Of je dingen doet die jou energie geven, heeft niet alleen veel impact op je werkplezier, maar ook op je productiviteit. Iets waar je leidinggevende ongetwijfeld interesse voor heeft. Wist je bijvoorbeeld dat als je je focust op je verbeterpunten (iets wat mensen vaak niet leuk vinden) je prestaties met gemiddeld 27 procent afnemen? Terwijl de resultaten zo’n 36 procent beter worden, wanneer je je op je sterke punten richt?
Als je je focust op je zwakke punten, nemen je prestaties met 27% af.
Wanneer je de nadruk op je sterke punten legt, worden ze 36% beter.
De juiste uitdaging
Om je werkstress onder controle te houden, is het ook belangrijk dat je voldoende uitdaging hebt. Niet te veel, maar ook niet te weinig. In zijn TED Talk legt de Amerikaans/Hongaarse psycholoog Mihaly Csikszentmihalyi uit hoe dit werkt.
Neem voldoende rust
Hoewel Flow-momenten heel belangrijk zijn, is voldoende rust minstens net zo cruciaal. Lees onze post over mindfulness daar nog maar eens op na.
Ook pluimen helpen
In ons artikel over de kracht van complimenten lees je hoe pluimen eveneens helpen om in Flow te komen. Zowel het krijgen, als het geven ervan. Vergeet vooral ook niet jezelf regelmatig een schouderklopje te geven. Want empatisch en vriendelijk zijn voor jezelf, jezelf erkenning geven voor je inzet, je prestaties en wat je geleerd hebt, is eveneens een manier om in Flow, en uit de stress te komen.
En nu de praktijk
Ervaar jij werkstress en heb je binnenkort een één-op-één- of een eindejaarsgesprek met je leidinggevende? Kaart bovenstaande punten dan eens aan. De manier waarop je dat het beste kunt doen, is er een die niet aanvallend, nog verdedigend, maar verbindend, en daarmee het meest kansrijk is. Tijdens onze workshops Co-creatief Communiceren helpen we je om je deze manier van communiceren eigen te maken.
Hier alvast een paar tips:
Meer tips om in Flow, en stress kwijt te raken? Bekijk ons webinar Creëer je droombaan.
Geef een reactie