‘Wie wil iemand die om hulp vraagt helpen?’, bijna alle handen gaan omhoog. ‘Wie vraagt er makkelijk om hulp?’, bijna niemand steekt een hand op. Zo gaat dat al jaren in onze workshops over de hele wereld. Ikzelf vond het ook altijd moeilijk om hulp te vragen, en begin het steeds beter te leren.

Zo kreeg ik vorige week dinsdag gevraagde hulp van mijn oud-collega Koen. Hij reageerde op een bericht dat ik maandag plaatste op Facebook. Een waarin ik me afvroeg hoe ik in mijn eentje een kerstboom thuis kon krijgen. Koen stelde voor om dit varkentje meteen de volgende ochtend samen even te wassen. En zo stond er niet al te lang daarna een prachtig exemplaar te acclimatiseren in de schuur.

15391464_10210035361253087_5243019564566501179_o

Zwak, lui of onkundig?

Waarom voor veel mensen om hulp vragen zo lastig is? We hebben er allerlei, vaak negatieve, gedachten bij. ‘Wat denken andere mensen wel niet over mij als ik om hulp vraag? Dat ik zwak, lui of onkundig ben, zeker?’, bijvoorbeeld. Vaak is juist het tegenovergestelde waar. Veel mensen voelen zich vereerd en ervaren het als een cadeautje als ze kunnen helpen. Het maakt ze gelukkiger en er zijn wetenschappelijke aanwijzingen dat het ze mogelijk zelfs helpt om langer te leven:

#1. Helpen maakt gelukkig

Helpen is een vorm van vrijwilligerswerk. En hoe meer vrijwilligerswerk mensen doen, hoe gelukkiger ze zijn. Jouw tijd, aandacht en talenten geven voelt namelijk als een beloning, stelden onderzoekers van de London School of Economics vast:

  • Tijd geven, geeft je het gevoel dat je meer tijd hebt.
  • Geven creëert sociale banden, waardoor je je geliefd voelt.
  • Geven leidt tot empathie en levensvoldoening.

Als jij iets aan andere mensen geeft, reageren jouw lichaam en geest alsof je iets van andere mensen hebt gekregen. Gelukkige mensen geven ook nog eens meer; er is dus sprake van een opwaartse geluksspiraal.

#2. Helpen geeft voldoening

Helpen geeft je zelfvertrouwen een boost en geeft je leven betekenis, verklaart Vanessa King, auteur van Ten Keys to Happier Living, in haar gelijknamige TEDx Talk. Het omgekeerde is ook waar, zegt Vanessa: ‘Gelukkige mensen bieden eerder hulp aan.’ Nog een vicieuze geluksspiraal dus.

#3. Helpen is gezond

Helpen (vrijwilligerswerk doen) met een positieve intentie is gezond. Het helpt mogelijk zelfs om langer te leven. Niet alleen jou, maar ook degene die jij helpt. Hulp ontvangen, en daarvoor dankbaar zijn, maakt namelijk eveneens gelukkig, en heeft bovendien positieve fysieke en fysiologische effecten. Zo verbetert het je immuunsysteem en je nachtrust. Ook verlaagt het je bloeddruk en je stress-niveau en verkleint het je kans op een hartaanval. Helpen is echter nog iets beter voor je gezondheid dan hulp ontvangen. 

#4. Helpen vergroot de kans op succes

Positieve emoties, zoals geluksgevoelens als je iemand geholpen hebt, brengen het beste in je naar boven en vergroten je kans op succes. Als je positieve emoties ervaart, neem je meer waar. Je staat ook meer open voor andere mensen, informatie en ideeën en ziet meer kansen en mogelijkheden. Ook stellen dit soort gevoelens je beter in staat om te leren en om dingen te veranderen. Broaden and Build, noemt Barbara Fredrickson deze door haar ontwikkelde en beproefde theorie.

Mijn persoonlijke ervaring: als je hulp vraagt of aanbiedt, ontstaan er mooie dingen, met ook nog eens sneller en beter resultaat. Bedankt voor je hulp, Koen! En voor de goede gesprekken onderweg en achteraf. #dankbaar

Benieuwd hoe Koen dit heeft ervaren? Lees het in zijn blog.

happier, new year, happy, geluk, gelukkig

Wordt 2017 jouw beste jaar ooit?

In januari 2017 starten we met het gloednieuwe programma Happier New Year. Wil jij 2017 fantastisch beginnen, én nog beter eindigen? Zowel op je werk als privé? Minder stress en meer geluk in jouw leven? Doe dan mee! Hier is jouw kans om mede te bepalen hoe dit blended programma, dat het beste van online en offline leren in zich verenigt en jou helpt om jouw meest gelukkige jaar ooit te creëren, eruit gaat zien!