Wanneer het einde van het jaar nadert, word ik altijd een beetje onrustig. De decemberdrukte slaat toe. Niet alleen in mijn persoonlijke leven, ook tijdens mijn studie en werk. Welke taken wil ik nog voor de jaarwisseling afkrijgen en hoe pak ik dat dan aan? De druk in mijn hoofd stapelt dan op, omdat ik mijn taken ook nog het liefst op een zo goed mogelijke manier wil afronden. Daarbij komt dan ook meteen mijn sterk ontwikkelde innerlijke criticus naar boven met een prangende vraag: ‘Hoe kan ik komend jaar nog beter zijn en worden in wat ik doe?’

Deze vragen spelen zich natuurlijk niet alleen af in mijn hoofd. Juist in de laatste maand van dit jaar komen ze vaak ook echt op de spreekwoordelijke tafel. Ik heb het natuurlijk over de welbekende eindejaars- of feedbackgesprekken, waarin werkgever en werknemer zaken als functioneren, groeien en ontwikkelensamen evalueren. Voor een groot aantal mensen doet dit soort sessies nog eens een extra schepje bovenop de decemberstress. Bij bedrijven en organisaties is dit vaak een  routinematige operatie, waarbij leidinggevenden vooral kijken naar welke steken jij als werknemer hebt laten vallen en hoe je deze in het nieuwe jaar zo snel mogelijk kunt voorkomen.

Een overactieve innerlijke criticus en de focus op het verbeteren en voorkomen van fouten galmt erg lang na en is niet goed voor je werkspirit en humeur.

Dat dit niet echt positief en stimulerend is, heb ik aan den lijve ondervonden. En veel mensen met mij. Zo blijkt ook uit een studie door Andrew Miner, Theresa Glomb en Charles Hulin, drie Amerikaanse organisatiepsychologen. Zij stelden vast dat de relatie tussen negatieve gebeurtenissen en humeur wel vijf keer sterker is dan die tussen positieve gebeurtenissen en humeur, ook al komen positieve dingen drie tot vijf keer meer voor dan de negatieve. De focus op het verbeteren en voorkomen van fouten, vooral negatieve onderwerpen tijdens je eindejaarsgesprek blijft dus erg lang hangen en is niet goed voor je werkspirit en humeur. Klinkt dit jou ook bekend in de oren?

De sleutel tot succes

In de verschillende werk- en studiegerelateerde sferen waarin ik me de afgelopen jaren heb begeven, ondervond ook ik steeds weer verschillende manieren van feedback ontvangen. De ene keer kreeg ik bijna geen terugkoppeling over mijn functioneren, wat zich in mijn hoofd dan vooral vertaald naar onzekerheid en nog meer vragen. In weer een andere situatie werd de feedback vooral gelinkt aan dingen die (nog) niet helemaal goed gingen, maar (gelukkig) al wel enigszins verpakt in een waarderend en positief jasje. Momenteel ontvang ik vooral ‘feedback’ die eigenlijk helemaal niet als feedback voelt, maar meer als een fijne manier van samen communiceren, met als doel om er beide (nog) beter van te worden. En dat helpt. 

Wat ik van al deze verschillende vormen heb geleerd? Feedback die, constructief en op een positieve manier wordt gebracht, motiveert mij het meest om verder te groeien en mijn talenten te (blijven) ontwikkelen. Dat zit hem vaak in kleine dingen, zoals bijvoorbeeld het ombuigen van ‘Goed gedaan!’ naar ‘Ik vind dat je deze taak snel en daadkrachtig hebt uitgevoerd, met daarbij ook een mooi resultaat.’ Zo weet ik concreet wat er goed ging en hoe ik dit in de toekomst weer zo kan doen.  Maar hoe zorg jij er nu voor dat ook jouw eindejaarsgesprek dit keer dus een feestje wordt, en je met een gemotiveerd en positief gevoel aan je welverdiende Kerstvakantie kunt beginnen? Ik vertel het je hieronder!

1. Maak jezelf sterk

Begin, voordat je het gesprek met je leidinggevende aangaat, eerst eens met het (positief) beoordelen van jezelf. Wat zijn jouw kwaliteiten en talenten? Hoe zet jij deze in? Jij kent jezelf immers het beste. Leg hierbij jouw innerlijke criticus eens het zwijgen op (ik weet het: lastig, maar het kan! Als je dit erg moeilijk vindt, kan coaching aan de hand van Co-creative Inner Dialogue je helpen.)

Wat mij hierbij heeft geholpen, is het doen van de snelle en gemakkelijke online Sterkmakerstest. De hieruit volgende Top 5 beslaat de kwaliteiten die mij niet alleen sterk, maar ook tot wel vier keer zo succesvol maken. Zowel op mijn werk, in mijn studie als in mijn privéleven. Onderzoeker en expert op het gebied van Positieve Psychologie Michelle McQuaid noemt de hierop gebaseerde aanpak de ‘Strengths Revolution’. Onderzoek dat zij verrichtte toont aan dat focussen op het verbeteren van je talenten effectiever is dan je richten op je zwakkere punten. En daar kan ook jouw leidinggevende tijdens zo’n gesprek aan meewerken. Bijna driekwart  van de managers die sterke punten van hun werknemers benoemen (71 procent) hebben sneller energiek en betrokken personeel, concludeert McQuaid. Het heeft dus geen zin om, in mijn geval, gefrustreerd bezig te gaan met het maken en bijhouden van planningen, omdat ik daar simpelweg niet goed in ben en er ook niet gelukkig van word. In plaats daarvan helpt het mij om te focussen op wat ik wél kan en wat me wél blij maakt: creatieve teksten schrijven, mezelf en anderen enthousiasmeren en plezier hebben in wat ik doe. En, niet te vergeten: voor de planning ondersteuning vragen van een collega die daar wél plezier in heeft en voldoening uit haalt.

2. Dubbelcheck jouw feedback

Nadenken over jouw kwaliteiten creëert een constructieve basis voor de feedback die je in jouw eindejaarsgesprek ontvangt. Wanneer je namelijk zelf al hebt bedacht waar jouw sterke kanten, talenten en vaardigheden liggen, kun je tijdens dit gesprek gemakkelijk checken of dit ook overeenkomt met wat je leidinggevende zegt.  

Zo ja? Bespreek dan samen hoe je in de toekomst nog meer uit deze kwaliteiten haalt en ze optimaal kunt gebruiken. Komen jouw inzichten toch niet helemaal overeen met de mening van je gesprekspartner? Bekijk dan samen eens wat deze misvattingen veroorzaakt en hoe jullie dat op een positieve manier kunnen oplossen.

3. Vermijd eenrichtingsverkeer

Veel werknemers, waaronder ikzelf, hebben deze fout al eens gemaakt. Zitten, luisteren en ‘ja’ knikken op alles wat er op je af komt helpt vaak niet. Op deze manier laat jij namelijk niet merken wat je echt graag zou willen horen of leren, en kan jouw leidinggevende ook niet zorgen voor (betere) constructieve en nuttige feedback.

Juist het actief ontvangen en omgaan met feedback is in veel gevallen de sleutel tot succes. Wanneer je aanwezig en actief deelneemt aan het gesprek, kom je erachter hoe je jouw (positieve) feedback echt in jouw, en je werkgevers, voordeel kunt gebruiken. Vraag eens extra door op de feedback die je ontvangt. In welke specifieke situatie vond je leidinggevende dat je je talenten zo goed liet zien? Wanneer ziet hij of zij aan jou dat je echt bezig bent met je talenten? Ik weet bijna zeker dat je op deze manier veel meer uit je (eindejaars)gesprek haalt.

4. Manage jouw talent 

Krijg je (negatieve) feedback op bepaalde taken of handelingen die je niet goed hebt uitgevoerd? In plaats van te zeggen dat je het beter gaat doen (met misschien een naar onderbuikgevoel als gevolg) helpt niet, zeker wanneer je de desbetreffende werkzaamheden minder leuk vindt om te doen. Wees open en eerlijk richting je leidinggevende en geef aan dat de talenten die jou energie geven (jouw Sterkmakers) niet binnen deze gebieden liggen. Op die manier kunnen jullie samen, wellicht tot een oplossing komen hoe deze taken (door iemand die wél over deze talenten beschikt) uitgevoerd gaan worden. Een goede manier om dit te doen, is via Co-creatieve Communicatie, een methode die je helpt om je vanuit een positieve basishouding te richten op wat je van je gesprekspartner wilt vragen om jullie communicatie en relatie (verder) te verbeteren.

Co-creatief communiceren, co-creatie, cocreatie, cocreatief, communiceren, praten, gesprek, gesprekken, dialoog

Co-creatieve communicatie

Tijdens een training Co-creatief communiceren staat bewustwording van het eigen aandeel in hoe de communicatie met een ander verloopt centraal. Leer samen vanuit een positieve basishouding te ontdekken wat goed gaat, en hoe het nog beter kan.

happier, new year, happy, geluk, gelukkig

Wordt 2017 jouw beste jaar ooit?

In januari 2017 starten we met het gloednieuwe programma Happier New Year. Wil jij 2017 fantastisch beginnen, én nog beter eindigen? Zowel op je werk als privé? Minder stress en meer geluk in jouw leven? Doe dan mee! Hier is jouw kans om mede te bepalen hoe dit blended programma, dat het beste van online en offline leren in zich verenigt en jou helpt om jouw meest gelukkige jaar ooit te creëren, eruit gaat zien!