Afgelopen donderdag was het niet weg te slaan uit mijn Facebook tijdlijn. Waar en wanneer ik keek. Het pleidooi van Jan Terlouw was – en is nog steeds – overal te zien. Verrassend genoeg zijn het vooral mijn leeftijdsgenoten (twintigers en dertigers) die het pleidooi van de 85-jarige met lovende woorden delen. Ik had verwacht dat vooral de oudere generatie zich hiermee meer kon identificeren.

Een zichtbaar geëmotioneerde Jan Terlouw, oud-politicus en schrijver, geeft een zeer gepassioneerd pleidooi in De Wereld Draait Door (DWDD). In zijn rede spreekt hij zijn zorgen uit over de klimaatveranderingen en het vertrouwen in de samenleving. Vooral het tweede trekt mijn aandacht. Als socioloog vind ik waarden, normen en overtuigingen heel interessant. Dit zijn zaken die mensen samenbrengen. In de politiek, op het werk en privé.

Met een prachtige metafoor over touwtjes die uit de brievenbus hangen als teken van vertrouwen steekt Jan zijn verhaal af. Het vertrouwen in de samenleving is verdwenen. Het vertrouwen in de politiek is weg. We moeten het vertrouwen in elkaar herstellen voor het publieke belang, het belang van de toekomst: de jeugd!


Het zou prachtig zijn als we terug kunnen naar de samenleving waarover Jan spreekt, in sterke mate betrokken, vanuit zijn hart. Een waarin het vertrouwen zo hoog is, dat de touwtjes weer uit de brievenbussen kunnen. Het maakt mij daarom erg blij dat met name jongeren dit pleidooi zo waarderen (kijk bijvoorbeeld naar die van Fatma Sener, hieronder)! Zou dit het moment zijn dat we met zijn allen kunnen gaan werken aan meer vertrouwen in de samenleving?

Is dit het moment dat we met zijn allen aan meer vertrouwen in de samenleving gaan werken?

Of het in de vorm van touwtjes uit de brievenbus is of op enige andere manier, een samenleving heeft vertrouwen nodig om te functioneren. De European Value Study (2008), een grootschalig onderzoek van onder meer Tilburg University en de Duitse Universiteit van Potsdam naar de opvattingen van Europeanen over onder meer politiek, werk en maatschappij, laat zien dat een hoge mate van vertrouwen vooral voorkomt in meer welvarende landen. En, zo beschrijft Stephen M.R. Covey (de zoon van de managementgoeroe Stephen R. Covey) in zijn boek, The Speed of Trust, het belang van vertrouwen om kosten te verlagen en efficiëntie te verhogen. Vertrouwen hebben, geven en krijgen, is volgens Covey een 21st Century Skill. Een vaardigheid waar je in de hoogst veranderlijke werkwereld van vandaag niet zonder kunt. Volgens hem is vertrouwen een competentie die aan te leren is. Wanneer je deze vaardigheid ontwikkelt en versterkt, stel je jezelf in staat om ongekende successen te boeken.

Ook Jan Terlouw constateert in zijn pleidooi bij DWDD dat het ontbreken van vertrouwen inefficiënt en kostenverhogend werkt. ‘Wat vroeger met een handdruk werd bekrachtigd, gaat nu met vijf contracten. En bij het bouwen van een brug zijn meer juristen nodig dan ingenieurs’, benadrukt Jan. Denk je eens in hoeveel extra kosten dat met zich meebrengt! Niet alleen de uitgaven gaan omhoog als partijen elkaar niet of nauwelijks vertrouwen, de snelheid waarmee ze dingen voor elkaar krijgen en projecten realiseren, gaat ook drastisch naar beneden. En dat kost opnieuw meer geld. Alles kost meer en duurt langer! Covey stelt dat de betrokkenheid, saamhorigheid, samenwerken, beslissingssnelheid en tevredenheid toenemen en de kosten naar beneden gaan als vertrouwen toeneemt. Bedankt voor deze inzichten, Stephen en Jan! Als vertrouwen zo’n grote impact heeft op kosten en snelheid, zullen we daar dan niet eens al de wiedeweerga met z’n allen aan gaan werken?!

Als vertrouwen zo’n grote impact heeft op kosten en snelheid, zullen we daar dan niet eens als de wiedeweerga met z’n allen aan gaan werken?!

Vertrouwen geven om vertrouwen te krijgen

Vertrouwen krijgen gaat niet vanzelf. Je zult bewust aan de slag moeten om vertrouwen te hebben, te geven en te krijgen. In relatie met anderen is het belangrijk dat je consistent gedrag vertoont. Je gedrag is waarop anderen je beoordelen. Anderen zien niet jouw intentie, zij zien je gedrag.

Het is belangrijk om iemand anders te laten zien dat jij vertrouwenswaardig bent. Pas dan kun je het vertrouwen van diegene krijgen. Barones en filosoof Onora O’neill beschrijft in haar TED Talk  hoe dit werkt: Mensen beoordelen of iemand betrouwbaar is op drie punten:

 1. Is degene competent?
 2. Is degene eerlijk? en
 3. Is degene betrouwbaar?

Zijn deze punten alledrie aanwezig? Dan is er voldoende basis voor een vertrouwensrelatie.

Zo verhogen wij samen het vertrouwen

Hoeveel vertrouwen in de medemens heb jij? Ben je iemand die het vertrouwen van anderen verdient? Vertrouw jij jezelf eigenlijk wel? Op elkaar kunnen rekenen is een belangrijk goed in een samenleving en organisatie. Vertrouwen hebben, geven en krijgen brengt veel positieve zaken met zich mee. Wil je dat anderen jou gaan vertrouwen? Begin met je eigen mindset. Welke waarden en overtuigingen heb jij? Heb je de moed om altijd naar je waarden en overtuigingen te handelen? Zelfs als het de moeilijkste keuze is?

Het is belangrijk dat je oprecht de intentie hebt om anderen te helpen. Dat je het beste voor de ander wilt. Laat je motieven duidelijk zien in je gedrag. Dat is tenslotte wat  je medemens kan waarnemen en waarop diegene z’n oordeel over jou velt. Daarnaast is het belangrijk dat je doet wat je belooft. Als we gedaan krijgen wat van ons verwacht wordt, dan neemt onze geloofwaardigheid toe.

3 tips om meer vertrouwen te creëren

Wil jij een vertrouwensrelatie met je leidinggevende of een collega opbouwen? Wil je het vertrouwen in je projectteam vergroten? Met deze drie tips kun je direct aan de slag!

 1. Wees eerlijk
  Vertel collega’s wat er speelt. Gebruik eenvoudige taal. Speel open kaart en betrek je collega in je plannen. Denk eens na. Hoe zou jij je voelen wanneer het lijkt dat jouw leidinggevende een verborgen agenda heeft? Krijgt je dan meer vertrouwen in de ander of juist minder?
 2. Toon respect
  Laat zien dat je om je medemens geeft. Respecteer de waardigheid van iedere persoon en iedere functie. Laat je gedrag voor je spreken. Als je meent wat je zegt en doet, zal je omgeving opmerken dat je oprecht respect voor anderen hebt. Het gaat vooral om de kleine dingen die je doet. Houd de deur open voor een ander. Begroet de schoonmaakster elke morgen bij binnenkomst. Laat eens iemand voor in de rij, ook al was jij eerder. Sta op voor een ander in de trein. Deel het ongemak van staan tot het volgende station. Kleine dingen hebben uiteindelijk een grote impact en je zult zien, je krijgt een grote glimlach terug.
 3. Houd je aan afspraken
  Wanneer je een afspraak maakt, groot of klein, creëer je hoop. Kom je een afspraak na, dan bouw je vertrouwen op. Wees zorgvuldig in het maken van afspraken. Wees helder in de afspraken die je maakt en doe wat je belooft. Kom jij alle afspraken na dan gaan je collega’s je meer en meer vertrouwen. Ze zullen inzien dat je een vertrouwenswaardig persoon bent.

vertrouwen, versnellenVertrouwen = versnellen

Wil jij meer weten over hoe vertrouwen besluitvorming, verkoop en eigenlijk alles op de werkvloer versnelt? Wil je leren waarom dit zo is en vooral hoe het werkt? Dan is de training Vertrouwen = versnellen iets voor jou!