Kan de sfeer bij jullie op het werk wel wat beter? Mag de productiviteit omhoog? De wetenschap bewijst: een stevig potje knuffelen met je collega’s helpt! Volgende week dinsdag is het Heel Holland Hugt-dag. Een mooie aanleiding om het eens te proberen. 

Wie basketbal speelt, doet niet anders: schouderklopjes uitdelen en teamgenoten chest bumps, high fives en team huddles geven. En niet voor niks, zo ontdekte onderzoeker aan de University of California, San Francisco Michael Kraus. Hoe meer basketballers dit doen, hoe succesvoller ze zijn. Zowel individueel als als team. ‘Aanraken verbetert de samenwerking’, concludeert hij, na het bestuderen van succesvolle beoefenaars van deze sport.

Door lichamelijk contact komt namelijk oxytocine vrij. Dit zogenoemde knuffelhormoon helpt je om warmte en vertrouwen te ervaren. Een daarmee samenhangend gevoel van gerustheid en betrokkenheid verlaagt je bloeddruk en laat het stress uit je lichaam verdwijnen. Bovendien leidt het tot meer energie en hogere productiviteit. En daarvan plukken je teamgenoten en jij niet alleen de vruchten op het basketbalveld, maar ook op het werk.

Neem de resultaten van Farrelly Facilities and Engineering, bijvoorbeeld. De medewerkers van dit verwarming en airconditioningbedrijf meldden 15 jaar geleden al goede resultaten van hun dagelijkse ochtendknuffel-ritueel. In de drie jaar dat ze elkaar bij binnenkomst hadden omhelsd, was hun productiviteit en de winst meer dan verdubbeld.

Knuffelen op de werkvloer helpt gelukkigere en productievere werkomgevingen te creëren en ziekteverzuim te verminderen. Tweet dit.

Knuffeldieet

Psycholoog Barbara Fredrickson deed eveneens uitvoerig onderzoek naar de effecten van knuffelen. Zij raadt je aan om op knuffeldieet te gaan, want, zegt ze: net als voldoende voedingsstoffen heb je ook dagelijks een knuffel nodig. Knuffelen zorgt voor positiviteitsresonantie (positieve emoties, synchroniciteit in biochemie en gedrag tussen knuffelaars en de drijfveer om in elkaars welbevinden te investeren), wat bijdraagt aan het gevoel van eenheid en verbondenheid. Dat brengt het beste in jou en degene die je knuffelt naar boven. En, omdat positiviteit besmettelijk is, daarmee in de mensen om jullie heen. 

Ook psychologieprofessor Sheldon Cohen van Carnegie Mellon University vind een knuffeldieet een goed idee. Knuffelen is gezond, zegt zij, en leidt tot minder ziekteverzuim: ‘A hug-a-day could keep the doctor away.’ Ook dat is een effect van het vrijkomen van oxytocine. Dit hormoon geeft je immuunsysteem een boost, waardoor je minder vatbaar bent voor stress en het griepvirus. Daarnaast ervaar je, als ze al besmet bent geraakt met het virus, minder heftige symptomen.

Neurowetenschapper Paul Zak raadt zelfs minimaal acht knuffels per dag aan (huisdieren tellen ook :)), om je gelukkiger en meer verbonden te voelen en om relaties te koesteren. En daarin is hij niet de enige. Psychotherapeut Virginia Satir werd beroemd met de uitspraak: ‘We hebben vier knuffels per dag nodig om te overleven. We hebben acht knuffels per dag nodig voor onderhoud. We hebben twaalf knuffels per dag nodig om te groeien.’

Overtuigd van de voordelen van een paar flinke omhelzingen op de werkvloer? Loop dan na het lezen van dit artikel op een collega af, spreid je armen, sla ze om je collega heen en druk diegene stevig tegen je borst. Het voelt in het begin misschien een beetje vreemd, maar geloof mij: het went. En zeker op Heel Holland Hugt-dag is het het proberen waard, toch? Doe je mee?

Heel Holland Hugt

Buffi DubermanWil je alvast in de stemming komen of moed verzamelen voor een stevig potje knuffelen op de werkvloer? Volgende week dinsdag is je kans! Dan is het Free Hugs Day, de dag dat Heel Holland Hugt. Op diverse treinstations in heel Nederland zullen enthousiaste knuffelaars op je staan te wachten. Free Hugs Day/Heel Holland Hugt is een initiatief van de in Nederland woonachtige Amerikaanse Personal English Coach Buffi Duberman (bekend van The voice of Holland), met als doel om mensen zich weer goed te laten voelen. In haar eigen woorden: ‘To spread love, to combat hate.’ Meer weten? In haar blog Heel Holland Hugt! Join me! vertelt Buffi je er alles over.

De Love Train rijdt volgende week dinsdag van Tilburg via Utrecht naar Den Haag. Het reisschema vind je op: http://bit.ly/HeelHollandHugt. Check ook het Facebook event

vertrouwen, versnellenHappy, High Performance Teaming

Tijdens een Happy High Performance Teaming-workshop leren MT-leden, directies en medewerkers hoe ze het beste uit elkaar naar boven halen, en hoe ze dat kunnen toepassen in hun praktijk. Na afloop werken deelnemers effectiever en efficiënter samen.