Heb jij de carrière die je wilt? En over vijf jaar? Twintig jaar geleden viel me al op dat niet de inhoudelijk briljant slimme medestudent (laten we hem Peter noemen), maar juist de sociaal vaardige (‘Marieke’) een mooie carrière had. In de 21e eeuw is het nog minder de kennis die jij hebt die je carrière bepaalt. Zaken als time- en stressmanagement, je probleemoplossend vermogen, de manier waarop je communiceert en in staat bent om te werken in teams zijn veel beslissender. Zorg dat je die op orde hebt. Dan krijg en houd jij werk.

Zo heb je ook over vijf jaar nog werk

Peter studeerde cum laude af en ging als expert aan de slag bij zijn stagebedrijf. Na drie jaar werd zijn functie opgeheven, en verloor hij zijn baan. Marieke, afgestudeerd met  gemiddeld een zeven, begon aan een management-traineeship. Maar na een jaar stopte ze daarmee. Nu, vier jaar later, is ze afdelingshoofd.

Het verschil tussen Peter en Marieke? Goed ontwikkelde persoonlijke, emotionele, sociale en intellectuele vaardigheden! Die vergroten ook de kans dat jij over vijf jaar nog werk en een carrière hebt. Bovendien maken ze het waarschijnlijker dat je bij een van de betere bedrijven werkt, tegen een hoger salaris dan gemiddeld. Hoe dat komt? Werknemers met sterke soft skills zijn productiever. Wel zo’n twaalf procent, becijferden onderzoekers van University of Michigan Ross School of Business, Harvard University en Boston College onlangs. En welke baas houdt nou niet van harde werkers?

Eerdere onderzoeken onder werkgevers wezen al uit dat deze soft skills minimaal net zo belangrijk vinden als inhoudelijke kennis. 16 procent van hen geeft zelfs aan tijdens selectieprocedures meer waarde aan deze ‘zachte’ vaardigheden te hechten. Bijna 70 procent van de Nederlandse HR-managers heeft echter moeite om medewerkers te vinden die hierover in voldoende mate beschikken, zo blijkt uit onderzoek van LinkedIn. Ook zij zien een link met productiviteit: driekwart (74 procent) zegt dat deze lijdt onder een gebrek aan soft skills in een team.

Blijf voldoen aan de eisen van de 21e eeuw

Marieke werd eerder ontslagen dan Peter. Maar door haar brede interesse en ontwikkeling ging ze aan de slag als ICT consultant. Peter vond een jaar na zijn ontslag met veel moeite een soortgelijke functie terug. Een die minder goed betaalde.

Diepgravende kennis is mooi, maar een bredere interesse en ontwikkeling maken je extra aantrekkelijk voor werkgevers. Laat dus bij sollicitaties zeker ook je zachte vaardigheden zien. Heb je al een goede baan? Verder ontwikkelen van je soft skills vergroten de kans dat dat zo blijft. Zorg ervoor dat je vaardigheden blijven voldoen aan de eisen die werkgevers in de 21e eeuw stellen. Blijf je ontwikkelen. Dan verklein je de kans om vervangbaar te worden en dat je aan de zijlijn komt te staan. Bovendien vergroot je zo je kansen op een nog betere baan.

Dat ontdekte ook Peter. Voor zijn nieuwe baan moest hij naar een training adviesvaardigheden. Moest, want hij ‘wist toch al zo’n beetje alles van zijn vakgebied’? Wat kon hij nou leren op zo’n ‘blabla-training’? Bij de aftrap vroeg ik hem simpelweg: ‘Wat is de waarde van het perfecte antwoord… op de verkeerde vraag?’ Al snel had Peter door dat een prima antwoord op de echte vraag van een klant of een andere gesprekspartner veel meer waard is dan dat. En dat achter de echte vraag komen bijna niets van doen heeft met inhoudelijke kennis, maar alles met soft skills. Sindsdien heeft Peter zich verder verdiept in communicatie, leiderschap en management. Volgende maand is hij het nieuwe hoofd van zijn eigen afdeling.

Productiviteit, training, skills, vaardigheden, time management, timemanagement, stressmanagement, stress management

vertrouwen, versnellenToekomstbestendig met soft skills

Graag helpen we jou om een effectieve en duurzame professional met goed ontwikkelde soft skills te worden. Met plezier stellen we een speciaal programma voor je samen. Afgestemd op jouw doelen, leerstijl en behoeften.

vertrouwen, versnellenHappy, High Performance Teaming

Tijdens een Happy High Performance Teaming-workshop leren je teamgenoten en jij hoe jullie het beste uit elkaar naar boven halen. Na afloop werken jullie effectiever en efficiënter (samen), in jullie praktijk.