Heb jij het maken van goede voornemens afgezworen omdat het volhouden je steeds niet lukt? Ben je boos, gefrustreerd of teleurgesteld, en wil je die emoties eigenlijk helemaal niet voelen? En zie je  er daarom maar helemaal vanaf om iets te veranderen, terwijl dat juist zo nodig is? Zonde! Positieve verandering en het aanleren van voor jou belangrijke, nieuwe gewoontes, in welke richting je dan ook zou willen, kunnen er juist voor zorgen dat jij het komende jaar nog gelukkiger gaat worden! In deze blogpost deel ik – ervaringsdeskundige en psycholoog –  mijn beste tips!

Waarom maar 17 procent van alle goede voornemens slaagt

Net als ongeveer 80 procent van de Nederlanders, maak ik aan het einde van het jaar steevast weer goede voornemens: gezonder eten, vaker sporten en meer leuke dingen doen. Meestal komt daar na een paar weken ploeteren al niet veel meer van terecht. Volgens de jaarlijkse peiling van ING sta ik daarin niet alleen. Deze laat namelijk zien dat slechts 17 procent van iedereen die goede voornemens heeft erin slaagt om die daadwerkelijk tot een succes te maken. Volgens hoogleraar Sociale Psychologie Roos Vonk komt dit doordat we onszelf onrealistische doelen stellen, die niet passen bij onze capaciteiten. Ook realiseren veel mensen zich onvoldoende welke hindernissen ze moeten overwinnen om hun doelen te bereiken, zegt Vonk. 

Misschien roept dit lage slagingspercentage het idee bij je op dat het bijna onmogelijk is om je gedrag te veranderen. Gelukkig is dat niet waar! Want net zoals jij en ik in onze (nog) jonge(re) jaren ons gedrag en gewoontes hebben gevormd, zo kunnen we ook op oudere leeftijd ons gedrag veranderen. En, jammer misschien, maar de uitspraak: ‘Daar ben ik te oud voor’, is een smoesje. Feitelijk kun je tot aan de dag dat jij je laatste adem uitblaast veranderen. Als jij maar erkent wat je tegenhoudt en ervoor kiest om er iets aan te veranderen, zegt ook Harvard Psychologiedocent en auteur Tal Ben-Sahar.

Het maakt niet uit hoe oud je bent: gedrag en gewoontes kunnen altijd veranderen

‘Oke, maar hoe dan?’ vraag je je nu misschien af. Door schade en schande, door er veel over te lezen en met vallen en opstaan in de praktijk is het mij afgelopen jaar gelukt! Ik eet gezonder, ik sport drie keer per week en neem meer tijd voor dingen die ik belangrijk vind. Dingen waarvan ik weet dat ze mij gelukkig maken. Zoals tijd doorbrengen met de mensen om wie ik geef. 

Graag gun ik ook jou het geluk van je geluksdoelen halen. Met de tips hieronder geef ik je graag de mogelijkheid om ook jouw kans op succesvolle goede voornemens in het komend jaar te vergroten. Geloof me, het is minder moeilijk dan je denkt! Met soms wat (kleine) aanpassingen en een beetje doorzettingsvermogen is het volhouden van deze goede voornemens, en daardoor nog gelukkiger worden, eigenlijk een (makkelijk te weerstaan) ‘piece of cake’. 😉

 1. Focus op je kwaliteiten
  Richt je goede voornemens op jouw kwaliteiten. Volgens Martin Seligman, een van de grondleggers van Positieve Psychologie, kun je je eigen geluk creëren door bij het maken van je goede voornemens te focussen op datgene wat je goed kunt, wat je niet goed kunt, hoe leuk is dat! Het begint met inzicht te krijgen in je kwaliteiten, dat kan hier
 2. Wees realistisch
  Maak realistische en concrete doelen, het heeft weinig zin om van jezelf te verlangen om elke dag te gaan sporten als je van te voren al weet dat je dit niet kunt combineren met je werk. Met een haalbaar voornemen, zoals twee keer per week sporten, vergroot je de kans op succes!
 3. Stap voor stap
  Zorg ervoor dat je niet alles in één keer wilt veranderen. Door goede voornemens te verspreiden over tijd heb je minder kans op afname van wilskracht en toe te geven aan verleidingen.
 4. Slaap voldoende
  Slaap voldoende (> 6 uur). Slaaptekort verstoort namelijk de werking van het gebied van de hersenen dat verantwoordelijk is voor het controleren van je verlangen.  Voldoende slaap kan eraan bijdragen dat jij gemakkelijker ‘nee’ tegen dat zoveelste drankje of koekje zegt.
 5. Vraag om hulp
  En last, but not least: vraag om hulp! Je hoeft niet alles alleen te doen, vraag je omgeving om mee te helpen of doe mee aan ons Happier New Year-programma. Hier kun je vanaf januari leren om de meest gelukkige versie van jezelf te worden! 

happier, new year, happy, geluk, gelukkig

Wordt 2017 jouw beste jaar ooit?

In januari 2017 starten we met het gloednieuwe programma Happier New Year. Wil jij 2017 fantastisch beginnen, én nog beter eindigen? Zowel op je werk als privé? Minder stress en meer geluk in jouw leven? Doe dan mee! Hier is jouw kans om mede te bepalen hoe dit blended programma, dat het beste van online en offline leren in zich verenigt en jou helpt om jouw meest gelukkige jaar ooit te creëren, eruit gaat zien!