Power2Improve – your power to improve yourself

Onze methode

Naast direct toepasbare theoretische inzichten, vereist een optimale ontwikkeling een gezond lichaam, een gezonde geest en een optimistische attitude. Daarom werken wij vanuit de principes van life coaching, vitaliteit, appreciative coaching en Positieve Psychologie. Waar helpend aangevuld met andere, Oosterse en Westerse theorieën en praktijken. Steeds werken we evidence based: vanuit onderzoek en - vooral - wanneer het voor jou werkt.

Waarom wij?

10 redenen om te kiezen voor Power2Improve:

1. Maatwerk
2. Ervarend leren
3. Evidence based
4. Concrete en tastbare aanpak
5. Controleerbare resultaten
6. Persoonlijke intake
7. Direct toepasbaar in jouw praktijk
8. Internationale ervaring
9. Oog voor jouw leerstijl
10. Aandacht voor lichaam en geest

Contactinformatie

De Paltz 22
3452 LP Vleuten

Routebeschrijving

Telefoon: 06 - 306 696 94
Email: contact@power2improve.com

Connect met ons op social media:
Twitter | Facebook | LinkedIn | YouTube | Pinterest | Google Plus

Contactformulier
//Hoe je in 7 simpele stappen zorgt voor een engaged publiek

Hoe je in 7 simpele stappen zorgt voor een engaged publiek

Vorige week, op het eerste SpeakersforSpeakers-event van Speakersbase, zou Nathalie spreken voor andere sprekers en event organizers. Het onderwerp: hoe je publiek te engageren. Omdat zij ziek werd, kreeg ik de kans te delen wat ik over het onderwerp heb geleerd.

Zo, je hebt het telefoontje gekregen, en ze hebben je geboekt als spreker. Je hebt een interessant onderwerp en ze kunnen niet wachten om je presentatie te zien. Oh, en, of je het ook lekker luchtig en interactief kunt maken. “Maar gelet op je speakers fee, moet dat vast geen probleem zijn.” was het laatste dat ze zeiden, voordat ze de telefoon ophingen.

Met het risico met je te delen wat je allang weet, geef ik je hier mijn aanpak voor een engaged publiek. Het zijn 7 simpele stappen:

1. Check

… (wie) je publiek (is). Vraag om een deelnemerslijst. Haal ze door Google, check hun LinkedIn-profielen, en leg eventueel contact. Zo krijg je meer informatie over hun huidige kennis, achtergrond en wie je zult treffen.

2. Ontwerp

…je presentatie, gericht op veel interactie en maximale impact. Hiervoor gebruik je alle achtergrondinformatie: die je van de organisator hebt gekregen en wat je in stap 1 hebt ontdekt over je publiek. Met of zonder slides, moet je presentatie:

  • Elk individu in het publiek triggeren door aan te sluiten bij haar/zijn redenen waarom ze meer van jou willen horen.
  • Elk individu in het publiek verleiden zichzelf vragen te stellen tijdens je presentaties. Omdat dat de enige manier is ze aan het denken te zetten.
  • Makkelijk te volgen en onthouden zijn voor iedereen in het publiek. Storytelling (en elke andere manier die gebruikt maakt van alle zintuigen: auditief, visueel en kinesthetisch) en herhaling helpen hierbij.

3. Voeg toe

…zodat je genoeg extra’s hebt als bonus of back up. Een engagerende presentatie… bestaat niet (voordat de presentatie plaatsvindt): het is wat gebeurt op dat moment met dit publiek. Dit kan niet als je presentatie lineair is (na 1 moet 2, daarna moet 3, en zo verder).

Maar als je flexibiliteit wilt inbouwen, moet je zorgen voor extra materialen, verhalen, visuals, enz.

4. Connect

…met je publiek. Ongeacht hoe groot of klein dat is. Theodore Roosevelt had gelijk: ‘Nobody cares how much you know, until they know how much you care.’

Aansluiten bij je publiek gaat als volgt:

  • Wees op tijd op de locatie en meng je met je latere toehoorders. De mensen, hun geschiedenis en hun namen kennen, is nuttig tijdens je presentatie. Oh, en als je oprechte interesse in mensen hebt, is het voor iedereen leuk!
  • Soms geven anderen een presentatie voordat jij aan beurt bent.  Gebruik die tijd niet om je mentaal voor te bereiden, maar luister aandachtig. Hierdoor weet je wat jij kunt overslaan, wat je kunt herhalen en hoe je jouw presentatie het beste in het totale programma past.
  • Zorg dat iemand anders je introduceert. Zorg dat hij of zij hiervoor informatie en eventueel zelfs een introductietekst heeft. Op die manier krijg je een positieve entree. En waarschijnlijk krijg je een openingsapplaus, wat je de tijd geeft om naar het podium (of de plek) te lopen en je plaats in te nemen.
  • Neem de tijd om goed te gaan staan (voeten op heupbreedte, licht gebogen knieën en je gewicht keurig verdeeld). Als je zenuwen hebt, wees je daar dan bewust van, haal op je juiste manier adem (kalme, diepe buikademhaling), glimlach en bloos (als dat nodig is).
  • Maak non-verbaal contact met je publiek (bijvoorbeeld door met 3 mensen, verspreid over het publiek, oogcontact te maken).
  • Misschien een open deur: begin je presentatie niet met afstandelijke of afstandscheppende taal. Geen excuses over waarom je voorbereiding niet (helemaal) optimaal was. Geen feitenrelaas over hoe het zo is gekomen dat je hier spreekt.
  • Start je presentatie met iets wat verbindt. Daar zijn vele manieren voor. Zoals het stellen van een vraag, het starten van een verhaal en het tonen of introduceren van een object.

5. Beweging

…door jou en van je publiek.

Statische prestaties zijn zelden tot nooit engagerend (je ooit enthousiast en betrokken gevoeld bij een statisch achter de sprekersdesk genagelde spreker?). Loop eens door de ruimte en beweeg je lichaam om wat visueel aansprekende dynamiek te creëren.

Om je publiek geëngageerd te krijgen, zul je ze moeten (laten) bewegen, zowel fysiek als mentaal. Fysiek laten bewegen is makkelijker, dus begin daarmee. Vraag ze bijvoorbeeld om te gaan staan of om van plaats te ruilen. Hoe eerder je dat doet, hoe makkelijker. En het maakt meteen de weg vrij voor meer interactie.

Om je publiek mentaal te bewegen, heb je een emotioneel aansprekende en pakkende presentatie nodig. Zelfs nadat je die daarop hebt ontworpen (toch?), moet je hier tijdens je presentatie steeds op controleren en aanpassen.

6. Maak

… impact. Om je presentatie impact te laten hebben, moet je je publiek aan het nadenken zetten. Doe dit door vragen te stellen. Niet alleen die die je vooraf hebt bedacht, maar ook vragen die op dat moment relevant blijken.

7. Give

…iets om mee te nemen, bewaren en te delen. Je publiek zal waarschijnlijk niet alles (kunnen) onthouden. Een handout zullen ze dus waarschijnlijk waarderen. Door iets te geven wat het delen waard is, kun je het bereik van je presentatie verder vergroten (plaats je slides bijvoorbeeld op SlideShare). Overweeg ook om foto’s en video van het evenement te maken. Zorg in ieder geval dat wat je geeft heel eenvoudig kan worden gedeeld en zorg dat het snel beschikbaar is. Hoe langer je ermee wacht, hoe minder je weggevers waard zijn.

vertrouwen, versnellenExecutive Presence & Presentation Skills

Hoe krijg jij met jouw presentatie gedaan wat jij wilt? Hoe stem je jouw boodschap zo af op je publiek dat dat wat jij wilt zeggen daadwerkelijk overkomt en beklijft? Wat is jouw formule voor presentatiesucces? Je leert het tijdens Executive Presence and Presentation Skills.

VERTEL ME MEER

vertrouwen, versnellenPerfecte Presentaties

Jezelf en je verhaal perfect neerzetten. Dat kun je leren. Deze workshop is de afrondende stap daarvoor.

VERTEL ME MEER

Door | 2017-05-03T09:11:23+00:00 mei 2, 2017|Communicatie|

Over de auteur:

Gustaaf begon als Colombiaanse vondeling. Nu helpt hij mensen en organisaties groeien met coaching, training en consultancy. Zijn grootste expertise: leiderschap, communicatie en brain skills. Daarnaast ontwikkelde hij zich tot een deskundige op het gebied van voeding en vitaliteit. Hij werkt, verbindt en co-creëert passievol met ambitieuze managers, experts en professionals over de hele wereld.

Geef een reactie

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.