Een compliment of een schouderklopje krijgen van je leidinggevende is natuurlijk altijd leuk. Maar hoe vaak toon jij eigenlijk je dankbaarheid en waardering aan hem of haar? Waarom je dat vaker zou moeten doen en hoe dat bijdraagt aan jouw succes en dat van je collega’s? Lees snel verder!

Gisteren was het National Boss’s Day. Op deze dag bedanken werknemers in de Verenigde Staten, Canada, Litouwen en India hun baas. Waarvoor? Voor het feit dat die het hele jaar vriendelijk en eerlijk is geweest. Dat is namelijk helemaal niet zo eenvoudig en vanzelfsprekend als het misschien wel lijkt, wist voormalig secretaresse bij verzekeringsbedrijf State Farm Patricia Bays Haroski. Zij was het die National Boss’ Day in 1958 registreerde bij de Amerikaanse Kamer van Koophandel. Sindsdien staan medewerkers elk jaar op en rond 16 oktober stil bij wat er allemaal komt kijken bij het omgaan, begrijpen en zijn van een effectieve leider.

Ongekende invloed op bedrijfsresultaten

Het zijn, of worden, van een fijne, inspirerende baas is super belangrijk. Het draagt bij aan een positieve werksfeer en dat heeft weer een ongekende invloed op de bedrijfsresultaten. Onderzoeken bevestigen keer op keer dat een van de belangrijkste elementen van medewerker-tevredenheid een positieve relatie met de leidinggevende is. En volgens het Amerikaanse onderzoeksbureau Gallup leidt een toffe, betrokkenheids- en bevlogenheidsvergrotende baas onder meer tot:

 • Hogere productiviteit en winstgevendheid.
 • Betere prestaties.
 • Hogere klanttevredenheid.
 • Minder verzuim.
 • Minder ongewenst personeelsverloop.
 • Grotere aantrekkingskracht op nieuw talent.
 • Medewerkers als perfecte ambassadeurs voor de organisatie.

Redenen genoeg dus om een super baas te zijn. Maar wat heeft een leidinggevende daar eigenlijk voor nodig?

Zo wordt jouw baas een super baas

Iedereen wordt positiever en productiever wanneer hij of zij zo nu en dan een compliment ontvangt, dus ook je baas. Ook al lijkt het soms alsof het plannen, aansturen en regelen je leidinggevende gemakkelijk af gaat, ook hij of zij doet hiervoor steeds weer zijn of haar best. Zo nu en dan wat extra waardering geven, zorgt dan ook zowel bij je baas, als bij jou en je team, voor een direct positief gevoel. Een regelmatig en simpel ‘dankjewel’ als je manager iets goeds voor je heeft gedaan, zorgt vaak al voor een fijne boost. Meer inspiratie om jouw baas eens op een creatieve of opvallende manier te bedanken, vind je hier:

 • Bedank hem/haar eens voor het zijn én geven van inspiratie. Wellicht heb jij er heel veel van geleerd en had je baas dit zelf nog helemaal niet door.
 • Vertel je manager samen met al je collega’s wat een enorm motiverende werking hij/zij heeft op jullie als team, wat ervoor zorgt dat jullie steeds weer met plezier aan het werk gaan.
 • Benoem je waardering voor het geduld en de behulpzaamheid van je leidinggevende, zeker als je ergens niet uitkomt of fouten maakt. Fouten zijn om van te leren, maar de kansen die je hiervoor krijgt, zijn niet altijd vanzelfsprekend.
 • Toon je bewondering voor de manier waarop je baas steeds (weer) jouw beste kwaliteiten weet te ontdekken en je hierin laat groeien en ontwikkelen.

Happy, High Performance Teaming, top, resultaat, results, team, succes, success, productiviteit, productivityPositief Leiderschap

Wil jij het beste uit jezelf en je medewerkers halen, met optimale bedrijfsresultaten tot gevolg? Dan is Positief leiderschap iets voor jou! Je leert alles over de waarde van een sterke organisatiecultuur en over hoe je die daadwerkelijk ondersteunt.

Happy, High Performance Teaming, top, resultaat, results, team, succes, success, productiviteit, productivityHappy, High Performance Teaming

Tijdens een Happy High Performance Teaming-workshop leren MT-leden, directies en medewerkers hoe ze het beste uit elkaar naar boven halen, en hoe ze dat kunnen toepassen in hun praktijk. Deelnemers werken effectiever en efficiënter (samen).