Onuitstaanbare mensen, wie kent ze niet? Die ene collega die altijd loopt op te scheppen, die buurvrouw die haar auto steeds weer asociaal parkeert of je leidinggevende die zich telkens net iets teveel met je werkzaamheden bemoeit. Frustraties, roddels of een onprettig gevoel ontstaan in deze situaties vaak sneller dan je wilt. Hierin sta je niet alleen, zo blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse psychologen Alan Cavaiola en Neil Lavender. Bijna iedereen die werkt (zo’n 80 procent) heeft stress-symptomen als gevolg van samenwerken met een lastige collega of baas. Variërend van milde tot ernstige vormen. Tijd om daar wat aan te doen!

Vermijden van onuitstaanbare types is natuurlijk een manier om je staande te houden. Uiteindelijk is dat echter geen oplossing, en soms is de confrontatie aangaan nu eenmaal de enige uitweg. Hoe zorg jij er nu voor dat je dit soort situaties de baas blijft en met opgeheven hoofd het gesprek in- en ook weer uitgaat? En wat vinden andere mensen eigenlijk irritant aan jou? Vorige week wijdden we een internationale groep workshopdeelnemers in in de geheimen van het omgaan met onuitstaanbare types. Nieuwsgierig naar de belangrijkste inzichten die we met hen deelden? Hieronder vind je de 8 beste tips om effectief te communiceren en samen te werken met je meest moeilijke collega’s

Leer en complimenteer

De meeste mensen hebben een reden om het niet eens te zijn met anderen. Vaak hangt dit samen met negatieve gedachten en emoties. Zelfmedelijden en onzekerheid (angst) zijn veel voorkomende. Gelukkig zijn vervelende uitingen van onvervulde behoeftes als deze vaak makkelijk te verhelpen. Probeer op momenten dat je collega vervelend dreigt te gaan doen omdat iets niet lukt bijvoorbeeld eens dingen te benoemen die wél goed gaan en diegene daarvoor te prijzen. Zowel het ontvangen als het geven van complimenten, zorgt direct voor een positievere sfeer en voorkomt zeer waarschijnlijk de ergste irritaties voor de toekomst.

Ga op zoek naar Sterkmakers

Ook al lijkt het op bepaalde momenten alsof de persoon die je niet kunt uitstaan alles verkeerd doet: ieder mens heeft ook goede kwaliteiten die diegene sterk en succesvol maken. Vestig je aandacht daar eens op. Al heb je maar oog voor de fijne manier waarop je collega praat of de mooie schoenen die diegene draagt. Op die manier blijf je je tijdens een vervelende confrontatie focussen op iets positiefs, en zorg je ervoor dat de frustraties niet te hoog oplopen.

De 8 beste tips:

  1. Onderzoek wanneer je zelf onuitstaanbaar bent. Ontdek welke positieve intenties daaronder liggen, zodat je andere onuitstaanbaren beter kunt begrijpen.
  2. Wees je bewust van je eigen irritatie en frustratie, als signaal dat je bewust iets kunt doen.
  3. Accepteer je eigen negatieve emotie en vraag je af wat in jou door het gedrag van de ander wordt getriggerd.
  4. Weet waar de ander vandaan komt. Probeer te begrijpen waarom diegene zo doet.
  5. Vraag je af wat je zelf doet (en kunt laten) dat het gedrag van de ander verergert.
  6. Vraag je af waarom het gedrag van de ander jou zo irriteert.
  7. Probeer nooit iets op te lossen als jij of de ander (negatief) emotioneel zijn.
  8. Erken en accepteer de emotie van de ander. Help de ander terug naar constructief gedrag in de richting van wat diegene wil bereiken.

Onuitstaanbare, communicatie, samenwerken, samen werken

Leer omgaan met jouw onuitstaanbare types

Wat drijft jouw meest onuitstaanbare types? En op welke manier kun je effectief met ze communiceren en samenwerken? Wat vinden andere mensen eigenlijk irritant aan jou? En hoe kun je dat voorkomen? Antwoord op vragen als krijg je tijdens de training Omgaan met Moeilijke en Onuitstaanbare Mensen.