High performance teaming, een groep Executive MBA-studenten zat klaar voor de masterclass. Wat is er nodig om een team boven zichzelf te laten uitstijgen? Ik had beloofd te verklaren hoe het kon dat Nederland ver boven haar kunnen had gepresteerd.

‘Het is de coach, Louis van Gaal, hè?’ ‘Nee, die was zeker niet slecht, maar hij was niet dé bepalende factor.’ ‘Oh, dan waren het de sterspelers, Robben,  Sneijder en Van Persie?’ ‘Nee, het waren niet Robben, niet Sneijder en al helemaal niet Van Persie! Nee, het is Dirk Kuyt!’ Ze keken me vol ongeloof aan. Ik lachte, en samen liepen we de theorie na op basis van de praktijk.

Dirk viert samen

Dirk viert samen.

Meer een team

We waren het vrij snel eens dat Nederland goede tot fantastische spelers had. Maar ook, dat die vaak niet zo best samen speelden. Een goed voorbeeld van het bekende probleem dat een team met topspelers vaak verrassend slecht presteert. Wat vooral opviel, was dit: of Dirk Kuyt nou op de bank zat of op het veld rondrende (van staan was zelden sprake), steeds zag je hem medespelers aanmoedigen, sussen en complimenteren.

Meer bevlogenheid

Binnen of buiten de lijnen is Dirk bevlogen. Hij sleurt, rent en gaat nog maar eens keer extra. Je weet dat hij desnoods op zijn knieën kruipend doorgaat. Dirk is een all-in voetballer.

Dirk heeft kramp maar wil verder

Dirk heeft kramp, maar wil verder.

Meer winnen

Dirk wil winnen. Opvallend is hoe hij elke klein winst viert. En als hij viert dan met iedereen. Ook bij verlies was hij degene die zijn collega’s voor ging in het bedanken van het publiek.

Dirk bedankt het publiek.

Dirk bedankt het publiek.

Meer uit jezelf en anderen halen

Er zijn technisch betere spelers. Er zijn spelers die meer atletisch zijn. Dirk is niet vals bescheiden. Hij is heel zelfbewust, kent zijn grenzen en zijn kracht. Doorzetten en met je hart spelen. In de wedstrijd om de 3e plaats was hij het die een hoofdwond opliep, die  liet dichtnieten en de veroorzaker een hand gaf: “Kan gebeuren, joh.” En buiten het veld zie hem nog steeds zijn best doen om het beste uit te halen uit zijn team.

Dirk gaat collega's voor

Dirk gaat collega’s voor om Tim Krul te feliciteren en bedanken.

Meer met het hart

Kenmerkend is het hart en de ziel waarmee Dirk alles in zijn leven doet. Waar je bij anderen vermoedt dat hun goede doel een PR-ding is, weet je bij hem van niet. En toen hij weg ging bij Feyenoord beloofde hij ooit terug te komen. Ik voelde dat het geen loze woorden waren. Hoe hij bekend maakte de belofte in te zullen lossen, was exemplarisch. Je ziet het in deze video:

De ware kampioen

De studenten waren om. Ook zij zagen hoe het Nederlands elftal in elkaar stortte na wat het vertrek van Van Gaal leek. Maar niet toevallig was ook Dirk weggegaan. Te oud, dus logisch, toch?

Maar wie is er verbaasd, dat Feyenoord kampioen wordt met een hattrick van Dirk? Niemand die hem zal vergelijken met Cruyff, die, in geniale wraak op Ajax, Feyenoord kampioen maakte. Maar voor iedereen die een High Performance Team wenst te creëren: zoek, vind en koester een Dirk Kuyt!

vertrouwen, versnellenHappy High Performance Teaming

Tijdens een Happy High Performance Teaming-workshop leren jullie hoe jullie het beste uit julliezelf en elkaar naar boven halen. En hoe jullie dit toepassen in jullie praktijk.