De toekomst, en ja, ook de arbeidsmarkt, is behoorlijk onvoorspelbaar. Hoe handig zou het zijn om goed voorbereid te zijn op elke mogelijke verandering, aan de hand van jouw persoonlijke, toekomstbestendigheids-vaardighedenpakket? Dit kan! Het worden van een échte, future proof T-shaped professional helpt jou op weg naar jouw (nieuwe) droombaan en om ook tijdens de rest van jouw carrière werk te krijgen, en te houden.

T-shaped, professional, training, coachingDe studie die jij in de afgelopen jaren, of wellicht al eerder daarvoor, hebt gevolgd, gaf jou veel inhoudelijke kennis. Maar met alleen deze diepgaande (I-shaped) kundigheid binnen jouw specifieke vakgebied sleep jij in de 21e-eeuwse, zich alsmaar vernieuwende professionele wereld met elkaar snel opvolgende technieken en maatschappelijke ontwikkelingen jouw droombaan niet meer binnen. J. T. O’Donnel, carrière-expert, auteur van boeken als Mandatory Greatness: The 12 Laws of Driving Exceptional Performance en Amerika’s populairste carrière-advies column ‘JT & Dale Talk Jobs’ (met wekelijks een bereik van 6 miljoen lezers), stelt dan ook dat je blijven ontwikkelen en jouw skills aanpassen aan de vraag van de huidige werkwereld, de kans om ‘vervangbaar’ te zijn verkleint, en daarmee voorkomt dat je uiteindelijk aan de zijlijn van de arbeidsmarkt komt te staan.

Uniek in aanpassingsvermogen

Het ontwikkelen van deze skills is niet alleen relevant voor mensen die al jarenlang actief zijn op de arbeidsmarkt. Ook voor studenten en andere nieuwkomers is dit het geval. De jonge werknemers van nu en die van de toekomst (Generatie Z: geboren tussen 1995 tot en nu) hebben een significant grotere kans op het vertonen van zwakke plekken op het gebied van soft skills, zegt auteur van Bridging the Soft Skills Gap: How to Teach the Missing Basics to Todays Young Talent en expert op het gebied van jonge mensen op de werkvloer, Bruce Tulgan. ‘Deze jonge generatie hecht er steeds meer waarde aan om uniek te zijn. Om niet binnen de standaard te vallen, proberen ze om hun werk en collega’s bij hèn te laten passen, in plaats van andersom.’ Het ontwikkelen en gebruiken van soft skills – iets wat 77 procent van de huidige werkgevers net zo belangrijk vindt als puur inhoudelijke kennis – staat zelfs bijna haaks op de waarden van Generatie Z, stelt de auteur. ‘Die zijn immers  juist bedoeld om je beter te kunnen aanpassen aan allerlei situaties en personen.’

De zogeheten ‘soft skills gap’ tussen de verschillende generaties tekent zich in de afgelopen jaren steeds duidelijker af, weet Tulgan. Dit betekent niet dat Generatie Z de waarde van uniek en zijn en anderen aan hen laten aanpassen volledig moet laten varen: ‘Maar de meeste managers zouden het wel erg waarderen als Gen Z-ers zich redelijkerwijs zouden aanpassen. Als ze tenminste een deel van hun houding en gedrag in lijn zouden brengen met de realiteit van een volwassen werkplek.’ 

Breed en algemeen inzetbaar

Ongeacht je leeftijd of achtergrond, moet je laten dus zien dat jij een T-shaped professional bent. De brede en algemeen inzetbare T-shaped ‘soft’ skills bestaan uit jouw bekwaamheid tot onder meer:

 • Effectieve communicatie
 • Empathie
 • Team building
 • Onderhandelen
 • Creativiteit
 • Productief samenwerken

Tips om te werken aan jouw toekomstbestendigheid

Met deze tips, word ook jij een future proof T-shaped professional.

 • Denk vanuit een growth mindset. Wat wil en kun je nu en in de toekomst ontwikkelen en kunnen?
 • Bedenk hoe je dat gaat realiseren. Bekijk jouw situatie met een open mind. Denk in kansen en mogelijkheden, voor jou en alle betrokkenen.
 • Heb oog voor en vraag naar elkaars belangen en behoeften. Hoe creëer je een win-winsituatie?
 • Laat zien over welke ‘soft’ skills jij beschikt. (Potentiële) werkgevers vragen vaak niet direct naar jouw vaardigheden, maar door middel van relevante voorbeelden kun jij ze haarfijn uitleggen hoe en wanneer jij jouw skills in de praktijk brengt. Vermeld jouw soft skills ook zeker op je LinkedIn-profiel.

 • Bedenk op welke manieren jij aan kennis en kunde kunt komen van andere vakgebieden dan waartoe je bent opgeleid. Kun je stage lopen op een andere afdeling? Een minor op een ander vakgebied volgen misschien? Of is een meer ervaren collega bereid om jou onder zijn of haar supervisie binnen een project een rol te laten vervullen waarvoor je niet bent opgeleid? Wat wil diegene daar dan voor terug?

Happy, High Performance Teaming, top, resultaat, results, team, succes, success, productiviteit, productivity

Toekomstbestendig met 21st Century Skills

Graag helpen we jou om een effectieve en duurzame T-shaped Professional te worden. Met plezier stellen we uit onze MBA-, PhD- en Bachelor-colleges én onze maatwerk trainingen een programma voor je samen.

Happy, High Performance Teaming, top, resultaat, results, team, succes, success, productiviteit, productivityCreëer je droombaan

Wil jij die droombaan? Die job, waarin je al je passie kwijt kunt en die je plezier en energie geeft? Ben je uitgekeken op of uitgeblust door je werk? Meld je dan aan voor onze workshopserie ‘Creëer je droombaan’!