In de film Tin Cup krijgt een eigenlijk al afgeschreven en vergeten golfer een onverwachte kans op eeuwige roem door het toernooi der toernooien te winnen. Hij ‘ligt’ lastig. Hij en jij hebben dezelfde keuze: ga je er vol voor? Of speel je op safe?

Natuurlijk gaat onze filmheld er vol voor. Maar dat is maar film. En misschien ben je wel minder sentimenteel dan ik en doet het je daarom helemaal niets.

Dan maar een real-life voorbeeld: Epke Zonderland. In 2008 tijdens de Olympische finale vallen, zowel in 2009 (Londen) als in 2010 (Rotterdam) naast WK goud grijpen en tot een paar maanden voor de spelen in Londen tot in de rechtbank moet bewijzen dat jij naar de Spelen moet. Daar, vlak voor je Olympische finale, mag, nee: moet, je dezelfde keuze nog eens maken: alles of op safe?

Achteraf, met goud om de nek en het Wilhelmus in je oren, is alles natuurlijk goed gekozen en is de verleiding groot om te denken dat jij en ik hetzelfde zouden hebben gedaan. Of jij en ik de angst hadden overwonnen en voor ‘alles’ hadden gekozen. Ik betwijfel het. Niet of jij het zou doen natuurlijk, jij bent een held. Ik studeer er nog voor. In het bijzonder op het verslaan van de angst die in de weg kan staan om er vol voor te gaan.

Dat Epke juist goed is in omgaan met angst, blijkt wel uit deze clip van Pavlov, het tv-programma dat onderzocht waarom hij is zoals hij is:


Bekijk hier voor het volledige programma.

Klik voor de gouden oefening van Epke.