Een paar passen en ik was terug bij de geavanceerde wegschaal in mijn sportschool. Het domme ding moest het fout hebben, stuk zijn. Maar de display gaf wederom 105 kg aan. Ik slikte en zuchtte diep. Dit was twee jaar geleden.

Ik stoftte mijn 18 jaar oude racefiets af en dwong mezelf dagelijks een uur te fietsen. Binnen een maand was ik 10 kg kwijt. “Sommige dingen veranderen niet!”, dacht ik overmoedig trots.

Ik zat ernaast: binnen een jaar kwam de 100 kg weer in zicht.

Vandaag glimlach ik naar diezelfde weegschaal. Niet alleen vanwege de 86 kg. Maar ook omdat het apparaat aangeeft wat ik al had gemerkt doordat ik al mijn krachtoefeningen met twee keer zoveel gewicht uitvoer: ik ben de laatste 2 maanden 5 kg in spieren gegroeid.

Wat ik gedaan heb? Nou, wat ik altijd doe: ik heb gelezen en gestudeerd… op gewichtsverlies en spiergroei. Mijn kennis daarover dateerde van 20 jaar geleden. Wat ik toen dacht te weten is niet alleen verstofd, maar ook simpelweg niet waar. Over die spieren, hoe ik daarvoor een half uur per week in totaal train enzovoort, blog ik een andere keer.

Voor nu schud ik graag even je overtuigingen over afvallen op: vet voedsel is niet (per se) de vijand, sporten is nauwelijks nuttig voor afvallen en calorieën erin is niet noodzakelijkerwijs calorieën die in het lichaam blijven. Geloof niet mij, maar lees bijvoorbeeld het boek: Why we get fat and what to do about it. Het bespaart je vele uren studeren op artikelen over het meest recente onderzoek op dit vlak.

In het kort:

Sporten is goed… voor vitaliteit… niet om af te vallen. Doe je het zoals ik het deed twee jaar geleden? Dan is de kans groot dat je spieren verbrandt en niet (alleen) vet… als je aan dat laatste al toekomt. En is het je ooit opgevallen hoe hongerig je wordt van sporten (en dat je daar je eten op aanpast)? Blijf sporten voor vitaliteit, gebruik voeding om af te vallen.

Suiker, niet vet, is de lichaamsvijand. Gerafinneerde goederen is de broeder in het kwaad. Koolhydraten zijn bepaald niet de vijand, zolang je ze eet (stop met het drinken ervan!), op zo’n manier dat je je insulineniveau niet zo hoog maakt dat je lichaam het signaal krijgt vet te vormen.

Oh, nog een tip: niet dieten. Maar verzamel de inzichten, verander je eetgewoonten en blijf daarbij. Ik zal dat in ieder geval doen.