Denk eens terug aan het team waarvan je met trots deel uitmaakte. En nu aan eentje dat je liever vergeet. Wat is het verschil? Wie had welke rol? Waarop lag jullie focus? En hoe voelden jullie je daarbij?

De meest effectieve teams maken gebruik van onderlinge verschillen. Elkaar aanvullen in karaktereigenschappen, vaardigheden, kennis en ervaring, is wat een groep professionals sterk en succesvol maakt. In de praktijk is hier niet altijd ruimte voor. Zowel de houding en verwachtingen van de teamleden zelf, als die van degene aan wie ze rapporteren, is daarbij van belang.

Gebrek aan voortgang

Zo herinner ik mij een team waarvan ikzelf deel uitmaakte. Stuk voor stuk enthousiaste en competente mensen. Toch wilde het niet lukken om er samen een succes van te maken. Wat ontbrak, was een wil om het samen te doen. Om als eenheid voor een gemeenschappelijk doel te gaan. Om zo nodig van gebaande paden af te wijken, en daar met z’n allen voor te gaan staan. Het gebrek aan voortgang dat hier in de ogen van onze opdrachtgevers uit voortkwam, resulteerde uiteindelijk in een resolute beslissing. Het team werd met onmiddellijke ingang opgeheven. En we zouden allemaal persoonlijk te horen kijgen dat we hadden gefaald.

Of het ego’s waren die ons in de weg zaten of dat de verschillende instructies waarmee we op pad waren gestuurd, zullen we nooit weten. Een gesprek over de groepsdynamiek bleek niet mogelijk. Er was alleen aandacht voor de inhoud, niet voor het proces. Een gezamenlijk hoger doel had ons zeker kunnen helpen. Net als een opdrachtgever met meer oog – of ballen – voor het belang van onderlinge verhoudingen.

Leerzaam

Geen leuke, maar wel een leerzame ervaring. En een kans om het voortaan anders te doen. Om direct bij de start de succesfactoren van de samenwerking te bespreken. De doelen van de groepsleden, en wat elk afzonderlijk meebrengt, én nodig heeft om die te halen.

Ga jij binnenkort aan een nieuwe groepsopdracht beginnen? Of zit je er middenin? En wil je er een succes van maken? Zet de volgende vragen dan eens op de agenda:

  • Samen werken, samenwerken, team

    Hoe werken jullie het beste samen?

  • Zijn jullie bang om fouten te maken? Zo ja, hoe gaan jullie daarmee om?
  • Welke rol spelen jullie eigen gedrag en overtuigingen? En die van jullie opdrachtgever?
  • Is er ruimte voor elkaars mening, ideeën en behoeften?
  • Wat hebben jullie nodig van degene aan wie jullie rapporteren om samen de eindstreep te halen, buiten uren en budget?

Wil je het echt goed aanpakken? Laat dit dan geen eenmalige actie zijn. Check ook gaande weg regelmatig: vertellen jullie elkaar vooral wat er niet goed gaat? Of leren jullie voortdurend van en met elkaar?

Nog niet helemaal overtuigd dat dat kan? Bekijk dan deze korte video.