Het nieuwe jaar is begonnen! Het startschot van een nieuwe lichting, soms gerecyclede, goede voornemens. Waarom doen we dat eigenlijk? En waartoe leidt het? Het antwoord op die vraag vind je in de film Groundhog Day.

De film gaat over iemand die keer op keer dezelfde dag meemaakt. Tot zijn grote irritatie niet de mooiste dag van zijn leven, maar eentje die hij zo vreselijk vindt dat hij op een gegeven moment elke dag een nieuwe manier vindt om er dan maar een einde aan te maken!

Zonder de film voor je te verpesten, wat ik er van geleerd (en uit herkend) heb:

  • We ontwikkelen ons door onze goede voornemens.
  • Eerst ontwikkelen we ons voor ons eigen gewin.
  • Als er niets meer te winnen is voor onszelf, volgt de ongemakkelijke “is dit nu alles”fase.
  • De laatste, eindeloze, fase: we ontwikkelen ons om de wereld zo goed mogelijk achter te laten.

En, in de film zoals in het leven: de les wordt herhaald tot je hem geleerd hebt. Dat kan soms lang duren. Des te meer reden om je goede voornemens ook echt uit te laten komen, anders duurt het allemaal wel erg lang. Maar natuurlijk geldt dat voor mij, niet voor jou 😉