Je leven verbeteren? Drink geen calorieën! Een goede pijler onder elk dieet of gezondere levensstijl. Want ons lichaam kan voedingswaarden in drankjes niet goed waarnemen en geeft dus geen “Ok, genoeg!”-signaal. Voor je het weet, drink je je dus dik.

Water is de gezonde en goede keuze; minimaal twee liter per dag, liefst koud. Maar waarom drinken we het niet allemaal? En welk water dan?

Canned Drinks Calorie Chart

Frisdrankfabrikanten geven miljarden uit om je te doen geloven dat er smaakvollere en misschien zelfs wel gezondere alternatieven bestaan. Ze spelen graag in op ons onszelf aangeleerde gedrag, versterkt door onze verslavingsgevoeligheid voor vet en suiker.

Suiker is bijvoorbeeld zo verslavend (en ongezond) dat het, als het vandaag werd geïntroduceerd, als etenswaar niet door de keuringen kwam en verboden zou worden! Dat suiker slecht is, dringt langzaamaan door. Daarom investeerde Coca-Cola miljarden in Coca-Cola Zero. Met nul extra verkoop, maar met behoud van mensen die anders het merk ontvlucht waren. En tegenwoordig bottelt de multinational ook een drankje dat sterk lijkt op hun wereldberoemde product, maar dan zonder de siroop: water (Dasani)!

Water is dus in. Maar welk water te drinken dan? Eigenlijk is de keuze voor ons Nederlanders heel simpel: kraanwater. Wij beschikken over misschien wel het beste water ter wereld, in ieder geval het meest gecontroleerde voedingsmiddel. Tot een jaar terug vloeide uit mijn kraan hetzelfde water als je in de winkel kunt kopen onder de naam ‘Prise d’Eau’ (tegenwoordig ‘Waater’).

Natuurlijk kun je ook (veel!) geld uitgeven en je een breuk tillen aan flessen water. Maar doe eens de volgende simpele blindproeftest: koop een liter van een topmerk en zet die samen met een even zoveel kraanwater in de koelkast. Laat een dag later tien mensen ‘blind’ proeven, becommentariëren en kiezen. Bedenk vervolgens dat aan water ernstig verdiend wordt en je komt tot dezelfde conclusie als de mensen in deze geweldige clip.

{ykhoonembedonlinevideo}http://www.youtube.com/watch?v=JdvJOF-2mm0|0|0|540|328{/ykhoonembedonlinevideo}

Het zal je na het bekijken van deze clip minder verbazen dat Coca-Cola’s Dasani… kraanwater is. Gefiltered met omgekeerde osmose en wat toegevoegde mineralen.