In de afgelopen week van Thanksgiving – de nationale dankzeggingsdag in de Verenigde Staten en Canada –  verzorgden wij twee workshops over Co-creatief Communiceren. Een voor Brabante buurtambassadeurs en een voor professionals uit de financiële sector. Daarbij kwam onder meer de kracht van dankbaarheid aan bod. Uiting geven aan deze positieve emotie helpt je om beter contact te maken en te communiceren. Dankbaar zijn maakt ook gelukkiger en helpt om gezond en sterk in het leven te staan. Als je je realiseert waarvoor je dankbaar bent, toon je automatisch meer interesse in de mensen in je omgeving. Dit verbetert je relaties en leidt tot meer zelfvertrouwen en succes. Omdat wij dankbaar zijn voor de volgers van ons blog, delen we graag ook hier een aantal eenvoudige tips voor een dankbaar, gezond en gelukkig leven.

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat dankbaarheid naast de voordelen hierboven:

  • goed is voor je lichaam: het zorgt onder meer voor een beter immuunsysteem en een lagere bloeddruk
  • angst en depressie vermindert
  • maakt dat je beter slaapt
  • veerkrachtig maakt
  • behulpzaam, altruïstisch en compassievol maakt

gratitudeHoe je de kracht van dankbaarheid kunt ervaren

Wil jij ook ervaren wat dankbaarheid voor je kan doen? Schrijf dan eens drie weken lang elke avond minimaal drie dingen op die je die dag hebt meegemaakt en waarvoor jij dankbaar bent. Dit kan zowel als opsomming als in een gedicht. Ben je niet zo’n schrijver? Kies dan voor een andere creatieve vorm. Maak bijvoorbeeld een collage of een tekening. Welke uitingsvorm je ook kiest, probeer deze dankbare gedachten echt te voelen. Sluit je ogen en wees je bewust van de positieve energie die door je lichaam stroomt. Laat het gevoel goed doordringen en blijf een paar minuten rustig zitten of staan. Als je ogen opent, zul je je direct een stuk gelukkiger voelen.

Andere vormen van uiting geven aan dankbaarheid zijn het geven van complimenten en het schrijven van een dankbaarheidsbrief. In de video’s hieronder zie je twee prachtige voorbeelden van hoe je dat kunt doen!

Doe de test!

Vraag je je af hoe dankbaar jij eigenlijk bent? Doe de Gratitude Quiz van The Greater Good Science Center van de University of California, Berkeley.


Gerelateerde trainingen:

> Co-creatief communiceren
> Co-creatief leiderschap
> Positief leiderschap
> Healthy Happiness Habits
> Wonderful Woman Week