Vandaag staat er een coachwandeling op het programma. Over moeilijke emoties. Verdriet, angst, boosheid, schaamte, wanhoop en verslagenheid. Hoe kun je daarmee het beste omgaan, op je werk en thuis? Aan de hand van een gesprek en oefeningen gaan we aan de slag. Een mooi cadeau, zo’n wandeling. Zowel voor de coachee als voor mij, de coach. Het helpt ons allebei om – soms letterlijk – stil te staan bij wat er in ons omgaat. En om daarmee te dealen op een manier die ons effectiever maakt: met mindfulle zelfcompassie.

Als een vriend

De term mindfulness is je waarschijnlijk wel bekend: de kracht om je op een niet-oordelende manier volledig bewust te zijn van je ervaringen. De vaardigheid die je helpt om intenser te leven, om bewustere keuzes te maken, makkelijker te leren en creatiever te zijn. Maar ben je ook bekend met het daaraan gerelateerde begrip zelfcompassie, en hoe je dit helpt om beter te presteren? Nee, ik heb het niet over zelfmedelijden, waarbij je je laat meeslepen door je persoonlijke drama en je je geïsoleerd en slachtoffer voelt. Wat zelfcompassie dan wel is? Simpel gezegd: mededogen hebben met jezelf.

  • Als je iets meemaakt wat je raakt, je gevoelens niet negeren, maar gebalanceerd binnen laten komen: niet onderdrukken, maar ook niet overdrijven.
  • Je niet onderdompelen in zelfkritiek, maar jezelf de innerlijke erkenning geven die je verdient.
  • Jezelf aanmoedigen, begrip, empathie en geduld hebben.
  • Je realiseren dat jij niet de enige bent zoiets heftigs overkomt.
  • Net zo warm en mild zijn voor jezelf als je voor een vriend of vriendin zou zijn.

Motivatie

Denk je dat dit ‘softe gedoe’ niks voor jou is? Dat jezelf streng toespreken voor jou dé manier is om in actie te komen en je doelen te bereiken? Het tegenovergestelde is waar, zegt psycholoog, onderzoeker en auteur van het boek Zelfcompassie, stop jezelf te veroordelen Kristin Neff: ‘Zelfkritiek ondermijnt de motivatie (en daarmee je vermogen en effectiviteit, NS). Zelfcompassie brengt je in optimale staat om je best te doen.’

In haar TEDxTalk legt Kristin uit waarom (vanaf 09:41):

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat zelfcompassievolle mensen succesvoller zijn. Zelfcompassie kan stress verminderen en je prestaties verbeteren. Als je vanuit een niet-oordelende, zachte houding naar een situatie kijkt, is het namelijk makkelijker om de feiten te accepteren zoals ze zijn, en om van je fouten te leren.

Test jezelf

Nieuwsgierig hoeveel zelfcompassie jij hebt? Doe dan de online test van Kristin Neff.

Zelfcompassievoller in de praktijk

Heb je de uitslag binnen en ben je benieuwd hoe jij jouw mate van zelfcompassie kunt vergroten? Boek ook eens een zelfcompassievolle coaching-sessie. Ben je daartoe niet in de gelegenheid? Probeer het dan met deze schrijfoefening.

Stap 1:
Kies een onderwerp waarover je je onzeker of slecht voelt over jezelf. Dit kan bijvoorbeeld je uiterlijk zijn of issues op je werk of thuis.

Stap 2:
Schrijf op welke emoties boven komen als je aan dit onderwerp denkt. Ben je bang of verdrietig, gedeprimeerd, onzeker of boos? Probeer je gevoelens heel precies – mindful – te voelen en zet dat zo nauwkeurig mogelijk op papier. Zonder ze te onderdrukken of te overdrijven. Niemand hoeft te lezen wat je schrijft, dus je kunt zo eerlijk mogelijk zijn.

Stap 3:
Stel je een (denkbeeldige) vriend(in) voor, die onvoorwaardelijk van je houdt. Iemand die vriendelijk en zachtaardig is. Sta erbij stil hoe deze vriend(in) jou, met al je menselijke onvolmaaktheden, accepteert zoals je bent. Inclusief datgene waarover je net hebt geschreven. Deze vriend(in) kent de grenzen van de mens en is vergevingsgezind. In zijn of haar grote wijsheid begrijpt hij of zij jouw levensgeschiedenis. Deze vriend(in) is zich bewust van de miljoenen dingen die jou hebben gemaakt tot wie je bent. Dingen waarvoor je niet altijd hebt gekozen en waarover je vaak geen controle hebt. Je genen, je familiegeschiedenis en je levensomstandigheden, bijvoorbeeld.

Stap 4:
Schrijf jezelf een brief vanuit het perspectief van deze vriend(in). Wat zou hij of zij tegen je zeggen over je ‘fout’? Hoe zou diegene het diepe medeleven dat hij of zij voor je voelt overbrengen, vooral voor de pijn die je voelt als je hard oordeelt over jezelf? Wat zou deze vriend(in) schrijven om je eraan te herinneren dat je ook maar een mens bent en dat alle mensen zowel sterke als zwakke punten hebben? En als je denkt aan de dingen die deze vriend(in) zou voorstellen om te veranderen, hoe zouden die uiting geven aan onvoorwaardelijk begrip en mededogen? Probeer je brief te schrijven vanuit zijn of haar sterke gevoel van aanvaarding, vriendelijkheid, zorgzaamheid, en verlangen naar jouw gezondheid en geluk.

Stap 5:
Ben je klaar met schrijven? Leg de brief dan weg. Pak ‘m er na een tijdje weer bij en lees ‘m dan nog een keer. Voel de compassie die eruit voortvloeit, evenals het kalmerende en troostende effect.