Op 1 maart is het Nationale Complimentendag. Een dag om eens extra stil te staan bij de kracht van complimenten. Die is namelijk enorm. Hoe meer complimenten, hoe beter je je voelt. En hoe beter je prestaties. Het is alleen nog niet zo makkelijk om complimenten te geven. En ook niet om ze te ontvangen. Wel is het eenvoudig om daar wat aan doen.
Waarom complimenten zo belangrijk zijn? Ze helpen je om in flow te komen, de optimale staat van welbevinden, waarin je kunt excelleren.
Zoals bovenstaande grafiek (uit de presentatie die Gaby Remmers van Blauw Research en ik vorige maand op het Marketing Insights Event 2015 (MIE15) gaven) laat zien, bereik je deze mentale toestand niet alleen als je een compliment krijgt. Ook het zelf geven van pluimen helpt je om in flow te komen.
Geven en ontvangen is een kunst
Belangrijk is wel dat je de kunst van het complimenten geven en ontvangen verstaat. Complimenteren met het juiste effect is namelijk nog niet zo makkelijk. De opsteker die je iemand geeft, zegt vaak meer over jou, dan over de ontvanger. Mensen hebben de neiging om vooral aandacht te hebben voor zaken die zijzelf belangrijk vinden, en waarover zijzelf graag complimenten ontvangen. Vaak checken ze niet of datgene voor degene die ze een compliment maken net zo belangrijk is. Dit terwijl pluimen voor ontvangers de grootste waarde hebben, als ze toegekend worden voor iets waarvoor ze veel moeite hebben gedaan. Iets wat hen met veel doorzettingsvermogen en vindingrijkheid uiteindelijk is gelukt. Hoe je kunt weten wat dat voor diegenen die jij wilt complimenteren is? Vraag het ze eens.
Ook complimenten goed ontvangen, is minder eenvoudig dan het lijkt. Hoe vaak doen mensen een welgemeende pluim niet af met: ‘Ah joh, dat stelt niks voor.’ of: ’Het was een uitverkoopje.’? Zoals deze video laat zien: als je een compliment echt tot je laat doordringen en de ander – en jezelf – laat beseffen wat de geuite waardering met je doet, is het effect ongekend.
Oorsprong in angst
Moeite hebben met complimenten ontvangen, komt meestal voort uit angst, zegt de Amerikaanse psycholoog, onderzoeker en auteur van het boek Zelfcompassie, stop jezelf te veroordelen Kristin Neff. Vrees om te hoge verwachtingen te kweken en anderen (en jezelf) in de toekomst teleur te stellen, om je innerlijke criticus een minder krachtige stem te geven dan je gewend bent en waar je je daarom veilig bij voelt, en om ijdel gevonden te worden.
Wil jij jouw mate van zelfcompassie verhogen? Lees dan Ben jij vriendelijk genoeg voor jezelf?
Aan de slag
Wil je beter leren omgaan met complimenten? De kracht ervaren van het geven en ontvangen ervan? Maak er dan een gewoonte van om minimaal drie oprechte, gemeende complimenten per dag uit te delen. Daarmee maak je niet alleen de dag van degenen aan wie je de pluimen geeft een stuk leuker, maar ook die van jezelf. In het begin is het misschien wat onwennig, maar je zult zien dat je na verloop van tijd veel minder geremd bent en dat het jou, je collega’s en de andere mensen in je omgeving veel positieve energie oplevert. Denk je dat het moeilijk is om aan dit quotum te voldoen? Dat is een extra reden om er een vast ritueel van te maken. Gewoon doen. Je zult merken dat er heel veel mooie dingen om je heen gebeuren en dat het nog lastig is om het bij drie te laten (wat natuurlijk ook zeker niet hoeft: hoe meer, hoe beter). Knappe prestaties, die een compliment verdienen.
Tips voor goede complimenten:
Nog een tip: pas op met complimenten over iemands uiterlijk. Zeker in werksituaties kunnen die de verkeerde indruk wekken en de relatie niet ten goede komen.
Meer tips over hoe je beter kunt leren omgaan met complimenten? Vraag ons eboek Energie om te Excelleren aan. Dit is tijdelijk gratis verkrijgbaar.
Geef een reactie