Een beste vriend of vriendin hebben op kantoor, helpt om engaged, oftewel bevlogen en betrokken, te zijn. En om top-prestaties te leveren. Lekker samen kletsen, lachen, relaxen, uitblazen of van je af praten in de koffiecorner, is dus niet alleen prettig. Het is ook heel belangrijk. Het vergroot je carrièrekansen wel 7x keer.

vriend, vriendin, werk, geluk, emotie, persoonlijkheid, effectief, effectiviteit, friend, engaged, work, worker, happy

Even lekker kletsen, lachen, relaxen, uitblazen of van je af praten met een vriend of vriendin, is heel belangrijk op het werk.

Altijd gedacht dat er op het werk vooral… gewerkt moest worden? Dat je baas je niet betaalt om koffie te drinken met je vrienden? Dat samen kletsen, lachen, relaxen en uitblazen iets is voor in je eigen tijd? Dan hebben we goed nieuws voor je!

Uit berekeningen van onderzoeks- en consultancybureau Gallup blijkt namelijk, dat niet alleen jij, maar ook je baas er baat bij heeft als jij vrienden hebt op het werk. Kameraadschappen op kantoor helpen de medewerkerstevredenheid met 50 procent omhoog. Bovendien zijn mensen die een beste vriend hebben op het werk 7x waarschijnlijker volledig bevlogen. Bevlogen medewerkers verkeren in de perfecte staat om top-prestaties te leveren. Ze krijgen energie van hun werk en zetten zich in om het beste uit zichzelf te halen, wat hun carrièrekansen uiteraard ten goede komt. Bevlogen medewerkers zijn 18 procent productiever en verzuimen 30 procent minder. Ruim één derde (37 procent), van de Nederlanders is bevlogen, zo blijkt uit een studie die onderzoeksbureau Effectory onder ruim 400.000 Nederlandse medewerkers deed. De meerderheid (63 procent) is dat niet. Deze mensen voeren hun werk over het algemeen wel naar behoren uit, maar hebben niet hun droombaan. Eigenlijk zouden ze net zo lief een andere baan willen.

Positieve spiraal

Werkvriendschappen zorgen voor wat de Amerikaanse positieve emotie-onderzoeker Barbara Fredrickson ‘positiviteits-resonantie’ noemt. De situatie waarin je in elkaars fysieke nabijheid bent, en er sprake is van:

  • een gedeelde positieve emotie (jullie voelen hetzelfde)
  • synchroniciteit in de biochemie en het gedrag van jou en de ander (jullie kijken elkaar aan, spiegelen elkaars houding), én
  • een wederzijdse behoefte om te investeren in elkaars welzijn en om voor elkaar te zorgen

Positiviteit opent je brein en helpt je om in een positieve spiraal terecht te komen. Het maakt dat je floreert. Dat betekent meer dan gelukkig zijn. Fredrickson: ‘Florerende mensen voelen zich goed en doen ook het goede. Ze voegen waarde toe aan de wereld. Mensen die floreren, zijn in hoge mate betrokken bij hun families, werk en gemeenschappen.’

vriend, vrienden, friend, friends, work, productive, productief, effective, effectief

Vrienden kunnen elkaar steunen op het werk. Duimen voor elkaars promoties, elkaars successen vieren en
elkaar troosten of advies en ondersteuning geven in persoonlijke situaties.

Juist als het spannend of moeilijk is

Werkvrienden zijn nóg waardevoller in moeilijke situaties. Ze begrijpen en steunen je als het spannend of moeilijk is. Zakelijk en privé. Ze adviseren je en duimen voor je bij mogelijke promotie. En geven ondersteuning en troost in geval van teleurstellingen of verdriet. Deze vormen van verbondenheid dragen bij aan je productiviteit. Niet zo gek, want een dergelijke emotionele band is een van de basisvoorwaarden van geluk, en daarmee om te floreren. Niemand is echt gelukkig als hij of zij er alleen voor staat. En helemaal niet als het niet goed gaat. Als je dan geen band met je collega’s hebt en je 40 uur per week met mensen in een ruimte zit, die nooit vragen hoe het met je is, dan kun je niet optimaal functioneren. Sterker nog, dan brand je op en doof je uit.

Wat te doen met en voor vrienden op het werk:

  • Ga regelmatig koffiedrinken en lunchen met een collega, en focus je dan juist niet op zakelijke onderwerpen.
  • Organiseer en doe activiteiten waarbij je collega’s jou en jij je collega’s echt leert kennen. Niet zozeer als professional, maar vooral als persoon. Waarvan worden jullie bijvoorbeeld enthousiast?
  • Verzin een bijzondere manier om successen die een collega heeft behaald samen te vieren. Eentje die echt bij diegene of jullie als team past, en die jullie voorlopig nog wel even bij zal blijven.
  • Tot slot een verrassend advies: ga samen eens een stevig potje roddelen. Dat creëert en versterkt vriendschappen op de werkvloer, weet socioloog Lea Ellwardt, die in 2011 op dit onderwerp promoveerde. En dan bedoelen we niet op een negatieve manier. Want, zo, stelt de onderzoekster: ‘Praten over iemand die niet aanwezig is, kan ook over positieve zaken gaan.’ En wij kiezen natuurlijk voor de positieve benadering, die positieve emoties met zich meebrengt, en zorgt dat je kunt floreren.

Wat doe jij?

We zijn benieuwd hoe jij omgaat met werkvriendschappen. Deel gerust jouw ervaringen, via een comment hieronder. Als je dit formulier invult, verwerken we jouw ervaring in het eboek dat we aan het schrijven zijn. Eventueel anoniem. Alvast bedankt voor je input!