Mijn 5 jaar oude nichtje vroeg me laatst: ‘Hé, waarom zitten al die stickers op jouw laptop?’ Ze had net de kinderachtige stickers van 2 cent per stuk op de cover van mijn zeer professionele Macbook Pro ontdekt. ‘Oh, die heb ik van mijn collega’s gekregen, omdat ik dingen goed had gedaan!’ Dat verklaarde voor haar meteen alles: ‘Oh leuk, dan heb je dus al zes dingen goed gedaan!’

Herinner jij je de stickers nog? De exemplaren die je op de basisschool kreeg als je iets goed had gedaan? Toen ik een kind was, waren die stickers iets waar ik echt naar uitkeek. Iedere sticker maakte me vrolijk. Het krijgen van zo’n plakplaatje gaf me zelfvertrouwen en plezier. Ik was trots en lachte vervolgens de hele dag. Het zorgde er zelfs voor dat ik nog meer goede dingen wilde doen, de volgende keer minimaal net zo goed!

Niet serieus genoeg voor de wereld van de volwassenen?

Zijn stickers alleen voor kinderen? Zijn ze te kinderachtig en niet serieus genoeg voor de rationele wereld van de volwassenen? Uitdelen van plakplaatjes als beloning, dat kan natuurlijk nooit werken in de ‘echte’ wereld, genaamd ‘het kantoor’. Dacht ik.

Ik ben een nerd. Op kantoor grappen ze erover als ze me zo noemen. Dit komt mede door mijn voorliefde voor wiskunde, het zoeken van fantastische oplossingen voor alles of het maken van een vergezocht woordgrapje. Ik weet dat de meeste van mijn collega’s deze passie niet met me delen. Toch wilde ik ze mijn waardering laten voelen voor de tijd en moeite die zij steken in het aanleren van handige, en vaak nodige, ‘nerdskills’.

Dus begon ik met het verbaal uitdelen van ‘nerdstickers’. Een teken van erkenning en vooruitgang bij het (leren) toepassen van computervaardigheden. Hoewel ik het principe van erkennen en belonen wel echt meende, dacht ik dat ze het lachwekkend of belachelijk zouden vinden. Er zou vast niemand een sticker willen. We zijn immers volwassen, toch?

Minder praten, meer stickers!

Totdat een van mijn collega’s ineens zei: ‘Oké, je hebt me nu al meer dan 20 stickers beloofd. Minder praten, meer stickers!’ Huh, wat?! Ik ging snel op zoek naar echte nerdstickers. Ik kon er geen vinden. Plotseling stuitte ik op een winkel waar ze kinder-stickers verkochten. Ik schafte ze meteen aan en begon met het uitdelen ervan. Ik verwachtte niets, behalve: ‘Word eens volwassen, joh! Maak je soms een grapje?!’

Het pakte totaal anders uit dan ik had verwacht. Iedereen vond de stickers leuk! Nou vooruit, iedereen behalve één persoon: onze Media- & Technologie-expert. Hij wil geen nerdstickers ontvangen. Maar hij vindt het wel leuk om ze uit te delen, en doet dit op een bloedserieuze manier.

Middel met betekenis

Vandaag de dag delen we nog steeds stickers uit. Ik denk dat ik eindelijk begrijp wat mijn kleine nichtje bedoelde. De stickers zelf zijn namelijk helemaal niet zo belangrijk, ze zijn puur een middel. Eén met een betekenis. Ze zeggen namelijk: ‘Goed gedaan! Ik ben trots op jou.’ Herinner je je die collega die zei dat ze nog meer dan 20 stickers van me tegoed had? Toen ze op het punt stond om ‘een bepaalde leeftijd’ te bereiken, zei ze voor de grap dat ze er hard aan werkte om, voordat ze die zekere mijlpaal-leeftijd zou bereiken, even zoveel stickers te krijgen. Een dag van te voren gingen een andere collega en ik op een geheime missie…

Geluk dat wetenschappelijk plakt

Wat zegt de wetenschap over onze stickers? Onderzoek door Margaret Greenberg and Senia Maymin laat zien dat erkenning en waardering ervoor kan zorgen dat de productiviteit met wel 30 procent toeneemt. In zijn boek Flourish beschrijft grondlegger van de Positieve Psychologie Martin Seligman waaraan mensen moeten werken om volledig tot bloei te komen: positieve emoties, verbinding, relaties, betekenis en prestaties. Een simpele sticker bereikt dit allemaal. Het zegt op een heel eenvoudige manier: ‘Goed gedaan, we waarderen jouw bijdrage aan ons gezamenlijke doel!’ En ik beken: iedere sticker die ik krijg, verhoogt nog steeds ook mijn geluksgevoel.

P.S. In onze volgende blogpost leggen we uit hoe we een manier hebben gevonden om met simpele stickers niet alleen de productiviteit en moraal te verhogen, maar ook te zorgen voor persoonlijke en bedrijfsgroei.

Happy, High Performance Teaming, top, resultaat, results, team, succes, success, productiviteit, productivity

Happy, High Performance Teaming

Tijdens een Happy High Performance Teaming-workshop leren MT-leden, directies en medewerkers hoe ze het beste uit elkaar naar boven halen, en hoe ze dat kunnen toepassen in hun praktijk. Deelnemers werken effectiever en efficiënter (samen).