In onze vorige blogpost vertelde Gustaaf hoe hij op het idee kwam om bij ons op kantoor stickers uit te delen, en hoe hij daarmee zijn eigen geluksgevoel verhoogt, en dat van anderen. Ook onze collega Chéron verdiepte zich in dit geweldige belonings- en motivatiesysteem. In deze vervolgpost vertelt zij hoe en waarom ze volledig nieuwe Power2Improve ‘Goeds Gedaan!’-stickers co-creëerde binnen ons team.

Herinner je je die felgekleurde of misschien wel glitterstickers nog, die je op de basisschool kreeg als je een dictee foutloos had gemaakt? Als je die kreeg, wist je dat je het goed of zelfs super goed had gedaan. Bij Power2Improve hebben wij deze ‘Goed Gedaan!’-stickers nieuw leven ingeblazen en ontdekt dat deze mini-cadeautjes het geluksgevoel ook bij volwassenen sterk verhogenDe kleine geluksmomenten die ik als kind beleefde als ik zulke stickers kreeg, maakten me altijd erg vrolijk, en, hoewel ik me ook nog goed kan herinneren dat ik deze ‘cadeautjes’ lang niet altijd mocht ontvangen, dat doen ze nog steeds.

Mijn huiswerk over koraalriffen en mijn Engelse schrijfvaardigheid waren bijvoorbeeld niet goed genoeg voor stickers, ook al deed ik nog zo mijn best. Toch had ik altijd het gevoel dat juist ook mijn harde werk daarvoor een beloning of in elk geval waardering verdiende. Ik had er per slot van rekening veel van geleerd! Vandaar dat ik met mijn ouders naar een winkel ging, waar ik mijn eigen stickers kocht om mezelf voor mijn goede werkte kunnen belonen. Alleen als ik het verdiend had, alleen als ik wist dat ik ervan had geleerd en als mijn kennis en vaardigheden waren gegroeid. Mijn lerares was eerst een beetje verbaasd, maar nadat ik het haar had uitgelegd, verscheen er een glimlach op haar gezicht.

Stimuleren om te groeien

Deze herinnering deed me inzien dat mijn stickers van een ander kaliber waren. Ze lieten me niet alleen productiviteit en resultaten vieren, maar nodigden me ook op een fijne en stimulerende manier uit om me te ontwikkelen en om te groeien.

Groei is niet alleen belangrijk voor kinderen op de basisschool, maar ook voor volwassenen. Bij Power2Improve complimenteren we onze collega’s als we zien dat ze iets goeds hebben gedaan. Als we een collega vooruit zien falen, moedigen we diegene aan om door te gaan en helpen we hem of haar om dat te doen. Wat is daarvoor nou een leukere manier dan met speciale stickers die erkenning geven aan de getoonde moeite, moed en groei? Net zoals de stickers die ik mezelf als kind al gaf.

Je vraagt je vast af of het krijgen van ‘erkenning’-stickers, die lijken op degenen die ik mezelf altijd gaf, onze collega’s helpt om te groeien. Wij zien we elke dag weer dat deze ‘Goed Gedaan!’-stickers onze productiviteit op een effectieve manier stimuleren. Kunnen andere stickers ook effectief voor de ontwikkeling van onszelf en ons geluksgevoel zijn? En, minstens zo belangrijk voor volwassenen: dragen ze ook op de lange termijn bij aan de verhoging van onze productiviteit?

Introductie van onze ‘Goeds Gedaan!’-stickers

Om antwoord op deze vragen te krijgen, besloten we om deze soort stickers toe te voegen aan de ‘Nerd’- of ‘Goed Gedaan!’-exemplaren. Deze noemden we: ‘Goeds Gedaan!’-stickers. Omdat we erachter kwamen dat zulke stickers nog niet bestonden, hebben we ze zelf gecocreëerd. Mijn collega’s en ik waren erg enthousiast over dit idee. We kregen de kans om creatieve dingen te verzinnen waarvoor we graag erkenning zouden krijgen. Dat gaf ons veel energie! Toen de stickers klaar waren, was het innerlijke kind in ons erg blij. We konden niet wachten om aan de slag te gaan om ze te verdienen!

happiness, stickers, geluk, gelukkig

‘Goeds Gedaan!’-stickers © Power2Improve 2016

Deze inspirerende ‘Goeds Gedaan!’-stickers reiken we uit aan teamleden die iets betekenisvols doen; voor zichzelf, voor iemand anders of voor ons hele bedrijf. Het zijn kleine dankbaarheids-cadeautjes, die waardering voor de inzet en de moed van onze collega’s uiten en hen te steunen, zowel als medewerker en als persoon.

Waarvoor onze werknemers deze stickers kunnen krijgen? Bijvoorbeeld hiervoor:

  • Op tijd hulp vragen van anderen. 
  • Een taak goed uitvoeren.
  • Gezonde keuzes maken.
  • Goed voor jezelf en anderen zorgen.
  • Uiten van oprechte gedachten en emoties.
  • Een moeilijke situatie of uitdaging oplossen.

Bij het lezen van deze lijst denk je vast: ‘Dat is wel heel simpel en eenvoudig. Waarom zou je dat belonen?’ Deze dingen mogen dan misschien simpel lijken, ze zijn niet perse heel makkelijk. Bovendien, ook al denk jij of denk ik dat sommige dingen makkelijk zijn, dat wil niet zeggen dat dat ook voor anderen zo is. Zou jij ook niet graag wat aanmoediging en erkenning willen krijgen als je  worstelt met iets wat je lastig vindt?

Zucht van verlichting

Je zult er versteld van staan hoeveel invloed een klein stickertje op het juiste moment op de productiviteit van een collega heeft! Neem bijvoorbeeld afgelopen week, toen een van onze collega’s veel moeite had met het afronden van een omvangrijke taak. ‘Normaal gesproken vraag ik niet om hulp, maar deze keer had ik het echt nodig. Het was een grote stap voor me om het te doen, maar het team reageerde heel positief. Dat was een grote opluchting! Door deze ervaring durf ik nu beter om hulp te vragen als ik dat nodig heb. Mijn schreeuw om hulp maakte het hele team uiteindelijk productiever. Als ik in het vervolg weer vast loop, helpt dat besef me om anderen om steun te vragen, zodat ik, en de rest van het team, weer verder kunnen.’

Een andere collega maakte iets soortgelijks mee, in een meer persoonlijk opzicht: ‘Ik had enorm veel last van rugpijn. Het was echt van invloed op de manier waarop ik werkte. Ik wilde heel graag de rest van de dag vrij nemen om te rusten, zodat ik de dag erna effectiever kon presteren, in plaats van nog minder te kunnen doen. Dit vertelde ik aan mijn collega’s. Gelukkig vatten zij dit allemaal heel goed op. Ze gaven me zelfs tips voor hoe ik de pijn kon verminderen. Het voelde echt goed om steun te krijgen! Door die reactie voel ik me er nu een stuk beter bij om af en toe vrij te nemen, als ik merk dat mijn lichaam en welzijn dit nodig hebben.’

 

Waarom wij het nooit te druk hebben voor het uitdelen van stickers

Veel managers onderschatten de kracht van waardering en erkenning op de werkvloer. Dat maken we echt te vaak mee. ‘Ik heb het te druk’, zeggen ze dan, of: ‘Het is gewoon wat mijn ondergeschikten moeten doen om hun salaris te verdienen. Waarom zou ik ze daar complimenten voor geven?’ Ze weten waarschijnlijk niet dat onderzoek door Margaret Greenberg en Senia Maymin uitwijst dat het geven van waardering en erkenning de productiviteit met wel 30 procent kan verhogen! Stickers zijn een van de simpelste manieren om dit te doen, tegen een verwaarloosbare prijs.

Teresa Amabile, Bedrijfskundeprofessor aan de Harvard Business School en auteur van ‘The Progress Principle’, benadrukt dat het ervaren van vooruitgang in activiteiten die waardevol zijn voor jou je motivatie, percepties en emoties op het werk enorm kan boosten. Daarnaast blijkt, dat hoe vaker je deze manier van vooruitgang ervaart, hoe groter de kans is dat je op een creatieve manier productief bent, zeker op de lange termijn. Dat is dan ook de reden waarom de stickers die ik vroeger voor mijn dictee kreeg, zo goed werkten. We kregen ze iedere week; daarom voelden we de vooruitgang die we maakten, elke week opnieuw. De verschillende varianten van de ‘Goeds Gedaan!’-stickers geven ons de mogelijkheid om inspanningen van onze collega’s op meer dan slechts een aspect te erkennen. We prijzen ze niet alleen als ze taken goed uitvoeren, maar ook voor dingen die voor henzelf van betekenis zijn. Zorgen voor hun eigen welzijn of het maken van gezonde keuzes, bijvoorbeeld. Deze verschillende manieren van (h)erkenning zorgen ervoor dat onze collega’s vooruitgang ervaren. Daardoor kunnen ze groeien en zich ontwikkelen, op professioneel en persoonlijk vlak.

Stickers plakken voor een gezamenlijk doel

Jazeker, simpele stickers helpen het, inmiddels volwassen, kind om te groeien en te begrijpen dat anderen hem of haar respecteren en aanmoedigen om vooruit te blijven gaan. Simpele stickers zijn ‘aanmoedigers, ze stimuleren handelingen die een positieve werksfeer creëren en de vooruitgang van jou en je collega’s beïnvloeden.

Als je dieper nadenkt over wat Margaret Greenberg, Senia Maymin en Teresa Amabile ons leren, zijn stickers een eenvoudige manier om productiviteit en groei te stimuleren. Het herinnert jou en alle andere mensen op je werk eraan dat jullie naar een gezamenlijk doel toe werken. Elkaar door middel van dit soort kleine acties steunen, helpt iedereen op de lange termijn verder. Inclusief je klanten. Zij profiteren van wat jullie op een positieve manier produceren. Stickers zijn een leuke manier om dit allemaal te bevorderen. Dus, ga je gang: de volgende keer dat je collega’s goed bezig zijn, beloon ze dan eens met een mooi compliment of geef je ze een te gekke, hartverwarmende sticker, en zie zelf wat er met de sfeer en productiviteit op jouw werkvloer gebeurt!

Happy, High Performance Teaming, top, resultaat, results, team, succes, success, productiviteit, productivity

Happy, High Performance Teaming

Tijdens een Happy High Performance Teaming-workshop leren MT-leden, directies en medewerkers hoe ze het beste uit elkaar naar boven halen, en hoe ze dat kunnen toepassen in hun praktijk. Deelnemers werken effectiever en efficiënter (samen).