Wat geweldig, om met mensen van over de hele wereld over een leiderschaps-dilemma te praten! Tijdens het webinar van afgelopen maandag hadden we het voorrecht om deelnemers te verwelkomen uit onder andere Nederland, Oostenrijk, Zwitserland, de Verenigde Staten en Australië. Samen wisselden we kennis en ervaring uit, en beantwoordden we de vraag: ‘Kun je, als leider, vrienden zijn met de mensen in je team?’ In dit artikel delen we met liefde de opvallendste discussiepunten en -uitkomsten, de opgenomen versie en de handout.

Uit de discussie tijdens het webinar werd duidelijk dat het antwoord op de vraag ‘Kun je, als leider, vrienden zijn met de mensen in je team?’ niet eenduidig is. Het is afhankelijk van diverse elementen. Van persoonlijke verwachtingen, culturele verschillen en externe factoren, bijvoorbeeld.

Alles overwegend, is het antwoord zowel ‘ja’ als ‘nee’.

Nee, omdat het erg moeilijk voor mensen is om te denken, te reageren en te doen als zowel leider als vriend. Weten wanneer je het een en wanneer je het ander moet zijn. En zelfs als jullie twee dat perfect kunnen, zijn er altijd collega’s bij betrokken, die er misschien meer moeite mee hebben.

Ja, omdat de positieve effecten talrijk zijn, en in de meeste gevallen zwaarder wegen dan de negatieve.  Als jij als leider met dit dilemma kunt dealen, en met de mening van anderen over jouw manier om dat te doen, dan raden we je aan om ervoor te gaan!

Dit 3-stappenplan gaat zeker helpen:

Stap 1:

Maak duidelijk dat jij in een leider-vriendrelatie altijd professioneel zult zijn, en dat je je vriend(in) als dat nodig is zult ontslaan.

Stap 2:

Maak iedereen die betrokken is duidelijk wat de zakelijke en persoonlijke achtergronden en beweegredenen zijn van wat je zegt en doet.

Stap 3:

Accepteer dat dingen op persoonlijk vlak kunnen veranderen, hoe zeer je ook je best doet. En dat het belangrijk is dat de professionele relatie in stand blijft. Zelfs wanneer de persoonlijke eindigt.

Bekijk de replay

De eerste 5 minuten van het webinar hebben we besteed aan de de introductie en uitleg over de gebruikte techniek. Als je dat wilt overslaan, spring dan in bij 05:09, wanneer de discussie over het leiderschap-vrienddilemma start.

Check en download de handout

Klik om de handout te downloaden op het LinkedIn (IN)-icoontje onderaan de presentatie.

Bonus: geef vaak lof, op een verstandige manier

Als extra bonus, kun je de video hieronder bekijken. In deze TED Talk legt Stanford-professor Dr. Carol Dweck – baanbrekend onderzoeker op het gebied van motivatie, waarom mensen slagen en hoe je succes kunt bevorderen (zie slide 16) – uit hoe belangrijk het is om een zogeheten ‘growth midset‘ te koesteren. En hoe je mensen op een verstandige manier prijst.

Doe mee met de 30 Day Leadership Challenge

Wil jij een betere leider worden? Leren hoe je nog succesvoller kunt zijn als je voortbouwt op jouw visie, authenticiteit, moed en integriteit? Doe dan mee met onze gratis 30 Day Leadership Challenge! Je bent van harte welkom.

leader, leadership, challenge