Is het je ooit opgevallen hoeveel vrouwen met en voor Power2Improve werken? Dat is geen toeval. Bevestigd door zowel onze persoonlijke als onze professionele ervaring, geloven we dat vrouwen de wereld niet alleen kunnen veranderen, maar dat ook echt doen.

Een tijdje geleden zijn Nathalie en ik geïnterviewed door de hoogst inspirerende Amerikaanse auteur, hoogleraar en consultant Deirdre Breakenridge. We spraken over vrouwelijk leiderschap en succes. Tijdens haar podcastshow Women Worldwide, vertelde ik over mijn speciale start in het leven, en de prominente rol die vrouwen daarin hebben gespeeld.

Professionele vrouwen die leiderschap tonen, hebben me gebracht waar ik nu ben. Mevrouw Thomassen, mijn juf in de eerste klas, had snel door dat ik compensatie nodig had voor het gebrek aan affectie tijdens mijn eerste jaren en zorgde ervoor dat ik niet alleen onderwijs, maar ook liefdevolle warmte kreeg. Verschillende vrouwen met wie ik heb gewerkt zijn, zonder uitzondering, betere managers. Betere, omdat ze bereid zijn om lastige beslissingen te nemen, die hen onpopulair maken. Zoals me in mijn gezicht zeggen: ‘Ik mag je graag, maar ik ga je niet aannemen, om die en die reden.’

Beter ook, omdat ze niet afgeleid worden door onrechtvaardigheid, waarmee ze worden geconfronteerd. Zoals mijn baas die, nadat ze haar zwangerschap aankondigde, aan de kant werd geschoven. Of de dames die te horen kregen dat hun leiderschap in de toekomst tot een einde zou komen. Ze gingen allemaal door, om er het beste van te maken. Vrouwelijk leiderschap is bescheiden, niet-zelfgericht en sterk.

leader, leadership, woman, women, strength, strengthsDesondanks zijn er maar weinig vrouwen in de top van het bedrijfsleven. Check de cijfers rechts en onder deze tekst van adviesbureau Grant Thornton, die vandaag, op Internationale Vrouwen Dag, zijn gepubliceerd. Zoals je ziet, is er in Nederland, op zijn zachtst gezegd, nog veel ruimte voor verbetering.

De Internationale Vrouwen Dag 2016 organisatie roept op tot zogeheten Pledges for Parity. Aangezien we niet anders hebben gedaan sinds Power2Improve in 1993 werd opgericht, en daarvoor al op persoonlijke titel, doen we volmondig de belofte om vrouwen en meisjes (en de mannen die ze helpen) te ondersteunen om hun doelen te bereiken, en om op te roepen tot gender balanced leadership. En handelen we daar ook naar.

leader, leadership, woman, women, strength, strengths

leader, leadership, woman, women, strength, strengths

Ik ben me ervan bewust dat deze feiten en cijfers tekort doen aan het effect van het tot een betere wereld maken door vrouwen onderschatten. Bescheidenheid, voor verbetering vatbare onderhandelingsvaardigheden en zucht naar daadwerkelijke verbeteringen boven persoonlijke erkenning verklaart, volgens mijn waarneming, veel van het gat tussen waardevol zijn en gewaardeerd worden bij vrouwen. Als jij een vrouw bent die de wereld verandert, al is het maar een beetje: heel erg bedankt voor het spelen van die rol. Naar het schijnt in de schaduw, zelfs als het duidelijk frustrerend en moeilijk is. Als je zulke vrouwen kent: uit dan alsjeblieft je dankbaarheid aan hen.

Ter ere van Internationale Vrouwen Dag en alle fantastische vrouwen op de wereld, delen we graag deze videos met je. We hopen dat ze je inspireren om (nog) meer van de fantastische vrouw te zijn die je bent. Gebruik je Sterkmakers, maak je levensmissie waar en maak de wereld (om je heen) elke dag (een stukje) beter!