‘Empowerment, ik haat het!’ Dat zei voormalig Chief Talent Officer van Netflix Patty McCord onlangs tijdens een discussiemiddag over het welzijn van werknemers, georganiseerd door Virgin Disrupters. Een vrouw naar ons hart! Vreemd voor adviseurs die bedrijven helpen om het beste in mensen naar boven te halen? Op het eerste gezicht misschien wel. Maar als je hoort waarom zij en wij dat vinden, verander je waarschijnlijk van mening.

De reden dat bedrijven focussen op empowerment (werknemers meer invloed geven en hen in staat stellen om zelf beslissingen te nemen), is volgens Patty dat ze die pro-activiteit en zelfredzaamheid eerder hebben weggenomen. Dat is de reden dat ze het nu moeten teruggeven, stelt de vrouw achter het Netflix culture deck. Daarmee refereert ze aan de traditionele, zogeheten Tayloriaanse managementstijl, genoemd naar de Amerikaanse grondlegger Frederick Taylor. Deze gaat er vanuit dat medewerkers lui en dom zijn en dat er daarom een aparte, extra laag van deskundigen (managers) nodig is om de productiviteit en de winstgevendheid naar grote hoogte te brengen. Vreemd en onnodig, vindt ze: ‘Waarom nemen we niet gewoon aan dat iedereen elke dag krachtig en sterk binnenkomt? Klaar om bij te dragen. Dat medewerkers
begrijpen wat de missie is
 en op het werk zijn om dat ze daar willen zijn? Waarom creëren we geen bedrijven waarin mensen de vrijheid hebben om hun werk onder die omstandigheden te doen?’

Beste resultaten vanuit positiviteit

Postief leiderschap heet de managementstijl waarop Patty doelt, en die volledig aansluit bij onze filosofie, die we beschrijven in ons gratis eboek Energy to Excelerate. Deze manier om het beste uit jezelf en je medewerkers halen, met optimale bedrijfsresultaten tot gevolg, is gebaseerd op Positieve Psychologie. Positief leiderschap is een van de mogelijke onderwerpen van ons volgende webinar. Wil jij er meer over horen? Stem dan snel op dit onderwerp.